НЕДЕЉА И ПРАЗНИК СВЕТОГ ПРОКОПИЈА У ХРАМУ ХРИСТА СПАСИТЕЉА

У недељу, 21.јула 2013. године, четврте недеље по Духовима, у убском храму Христа Спаситеља служена је Света Литургија. Божанствену Литургију служио је старешина световазнесенског храма о. Драган Алимпијевић, протојереј-ставрофор. На Светој Литургији прочитано је Јеванђеље, а то је прича о исцељењу капетановог слуге (Мт. 8,5-13). Данашње Јеванђеље нам описује један догађај који је открио веру у незнабожаца и неверство у оних који су себе хвалисаво називали изабраним и правоверним. Православна Црква овог дана слави и успомену на Светог Великомученика Прокопија, који је мученички пострадао за хришћанску веру у Кесарији Палестинској 303. године.

 

Отац Драган је у својој проповеди, на крају Литургије, нагласио значај вере за сваког православног хришћанина, а прави пример за то имамо капетанову веру коме Христос на крају говори: “Иди, и како си веровао нека ти буде” (Mт. 8,13). Вера је дар од Бога, врлина без које човек не може живети. Средство које човека води кроз живот, одржава у животу и спасава.

Господ је редовно подвлачио значај вере за живот и спасење. Могло би се, у складу са учењем Господа Исуса Христа, закључити да без вере нема спасења. Вера лечи болне, уздиже пале, прославља презрене, обраћа неверне а све кроз Господа Исуса Христа.

Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика