ЛАЗАРЕВА СУБОТА – ВРБИЦА У УБСКОМ ХРАМУ

Лазарева субота – Врбица свечано прослављена у храму Христа Спаситеља у Убу.

Лазарева субота - Врбица је празник који се прославља у шестој недељи Васкршњег поста – Цветној. Овј празник прослављамо у спомен на велико  чудо које је Господ Исус Христос учинио васкрснувши Четвородневног Лазара.

Литургију Светог Јована Златоустог на Лазаревдан служио је протојереј Милан Ристивојчевић . Проповедајући отац Милан рекао је : „Ми из данашњег дана можемо да видимо оно што се није ни сада променило, а то је да када људима добро чините они су спремни да вас прослављају, да вас величају, да вас тапшу по рамену, али када једног тренутка осете да су њихови идеали, њихови послови угрожени, разапеће вас,  јер су то исто и Госоду учинили. Јевреји су сматрали да је њихова традиција, њихов закон и њихови обичаји угрожени доласком Христовим. Нису га разумели, али су били спремни због тога да га разапну. Нажалост то се и до дана данашњег није променило и примењиво је на сваком од нас. А друго, можда још важније је то да ми треба у ствари да будемо као Четвородневни Лазар. Да будемо пријатељи Христови, да он нас види као своју браћу. Јер након тога и после четири дана у гробу може свако од нас да буде жив. Е, томе треба да се учимо и тога треба да се држимо, да будемо пријатељи и браћа Христова.‘’

У суботу 31. марта 2018. године у 17. часова протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић служио је вечерњу службу. У спомен на Свечани улазак Господа Исуса Христа у град Јерусалим, када га је мноштво људи и деце дочекало машући палмовим гранчицама, ми данас на празник Врбице имамо врбове гранчице. У току службе отац Драган освештао је младе, тек улистале врбове гране, које је затим поделио окупљеном верном народу. Потом се кренуло у трократни опход око храма Христа Спаситеља, у ком су деца радосно махала врбовим гранчицама. 

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Галерија слика