КРСТ - УТВРЂЕЊЕ ВЕРНИХ

   У селу Совљаку, после 69 година, обновљена сеоска заветна слава Васкрсење Господње и освештан новоподигнути Крст

„Овај часни крст воздвигоше и обновише мештани села Совљак у спомен сеоске заветне славе Васкрсења Христовог 2014. године Господње“ - утиснуто је у каменом постољу на којем се налази један од најлепших сеоских литијскијх крстова у Архијерејском намесништву тамнавском.

         Благословом надлежног пароха протојереја-ставрофора о. Митра Миловановића а трудом и залагањем Горана Перишића, председника Савета месне заједнице Совљак, приложника, парохијана и житеља села Совљак,  обновљена је сеоска заветна слава  - Васкрсење Господње и  подигнуг литијски крст у центру селу.

         На Други Васкрс, 21. априла 2014. Лета Господњег ово свето крсно знамење освештао је Архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота о. Митар Миловановић са свештенством и уз присуство великог броја верних из Совљака, Уба и суседних села.

        "Ово је свети дан који створи Господ, радујмо се и веселимо у њему - вели Псалмопојац, и заиста по овако лепом дану и на приличном месту, после 69 година обновљена је сеоска литија и подигнут овај прелеп Крст на понос села и целог намесништва. Нека би ово крсно знамење било на мир, благородност, слогу и љубав. Пролазећи поред њега, помолите се, сетите се својих ближњих, опростите увреде једни другима како би свима било на корист..." - надахнуте се речи проте Митра по освећењу Часнога Крста у Совљаку.

       Најмлађи, ученици веронауке основне школе која се налази надомак Крста, приредили су прикладан рецитал у част Светлог Христовог Васкрсења, након чега је организована Туцијада и богата трпеза љубави.

       Горан Перишић, који је најзаслужнији за данашњу свечаност, обећао је да ће се село сваке године окупљати на овом светом месту, уздајући се у младе нараштаје да ће наставити дело који су они започели.

Александар Мандарић, вероучитељ 

       

 

Галерија слика