КО ЈЕ У ЧЕМУ БОГАТ, ОН ТО И ДЕЛИ

ДОБАР ЧОВЈЕК ИЗ ДОБРЕ РИЗНИЦЕ ИЗНОСИ ДОБРО, А ЗАО ЧОВЕК ИЗ ЗЛЕ РИЗНИЦЕ ИЗНОСИ ЗЛО (Мат. 12, 35).

     На углу трга стоји жена и с времена на време гледа на сат који се налази на звонику. Поред жене пролазе три мушкарца.

      Први мушкарац је лопов. Пролазећи поред жене помислио је: ,,Ова мора да је неки лупеж! Вероватно чека свог пајташа да би отишли да ,,очисте'' суседни кварт у којем има много богаташа''.

       Други мушкарац је веома развратан човек. Помислио је: ,,Види ову блудницу што стоји. Вероватно чека свог љубавника да он побегне од своје жене због наводно неодложног посла и онда ће отићи да се баве својим блудним работама''.

     Трећи мушкарац је био хришћанин. Он је мислио: ,,Види каква смерна жена! Вероватно чека да почне вечерња служба у храму да би се помолила''.

      Ова прича врло прецизно осликава животну истину. Човек који је подвргнут некој страсти, неком греху, види свој грех свуда, чак и тамо где га нема. У човеку се све мења, он на свет гледа другим очима. Он жели да у свима види грех који му је својствен. Човеку је лакше да види свој грех у свима него да се сам поправи. ,,Ја сам блудник, мој комшија је блудник, сви људи су блудници као што сам ја''. А непокајани грешник ће обавезно свугде видети свој грех; штавише, трудиће се да у њега увуче и друге око себе.

Свештеник Илија Шугајев, Једном за цео живот, Видик, Београд 2009. (одломак)

Припремио: Златко Перић