ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ У ХРАМУ ВАЗНЕСЕЊА ГОСПОДЊЕГ У УБУ

 У суботу, 26.3.2016. године Господње, у Храму вазнесења Господњег у Убу сабрао се народ Божији да се са својим свештеницима помоли Богу за здравље душе и тела. Велика је радост када се скупе верници у цркви и упуте молитве свом Творцу, знајући да је Господ рекао: ``Што год иштете у име Моје, Отац небески ће вам дати``.

Молитвено сабрање предводио је протојереј-ставрофор Митар Миловановић са још шест свештеника из намесништва тамнавског, тако испуњујући обредно и молитвено  правило у којем седам свештеника чита седам Јеванђеља. Ова Света тајна је установљена и у живот Цркве уведена од стране Светих апостола. „И демоне изгоњаху и помазиваху уљем многе болеснике, и исцељиваху“. (Мк. 6, 13). У препуној цркви сабрао се верни народ из Уба, као и из околних села. Тако су се могле видети мање групе верника из Гвозденовића, Памбуковице, Бањана, Радљева и других села. Скоро да није било села из Тамнаве из ког није био присутан бар један верник.

Света Тајна Јелеосвећења врши се у Цркви од Христовог времена. По речима Господа Христа, апостоли су ишли да проповедају Јеванђеље и „помазивали јелејем многе болеснике и лечили их“ (Мк. 6, 13). Вршење ове Свете тајне пренесено је на епископе и свештенике заповешћу апостола. Свети апостол Јаков говори: „Болује ли ко међу вама, нека дозове старешине црквене, те нека читају молитву над њим и нека га помажу уљем у име Господње. И молитва вере помоћи ће болеснику, и подигнуће га Господ, и ако је грех учинио опростиће му се“ (Јк. 5, 14-15). Божија благодат у овој Светој тајни лечи тело од његове немоћи и чисти душу од њених грехова.

Верни народ је донео уље, брашно и  спискове укућана и сродника, које су предали свештенику, а свештеници су током молитве читали свако име и молили се Богу за сваког хришћанина присутног у цркви, као и за оне који нису због болести могли доћи. Током молитве свештеници су помазали сваког верника. Пред крај молитвеног обреда  народ је приклонио колена у цркви, а прота Митар, као најстарији свештеник, са браћом свештеницима подигао је Јеванђеље и читао молитву:`` Царе свети, жалостиви и многомилостиви Господе Исусе Христе, Сине и речи Бога живога, који не желиш смрти грешника него да се обрати и жив буде, не стављам руку своју грешну на главу дошавшег к Теби у гресима и молећег од Тебе преко нас опроштај грехова, него твоју снажну и силну руку која је у овом светом Јеванђељу, који служитељи држе, и молим Ти се с њима, и преклињем твоје милостиво и незлопамтљиво човекољубље, Боже Спаситељу наш, погледај на молитве слугу твојих``.

Молитвено сабрање завршило се уз поуку свештеника верном народу и одговоре на постављена питања о вери, болести и хришћанском животу. Народ, помазан освећеним уљем и нахрањен живом речју из Јеванђеља Христа Бога, отишао је свом дому у нади и вери у свог Христа Бога.


                                                                                                                                                                   Вероучитељ Марко Рафаиловић

Галерија слика