ФАНУРОПИТА - КОЛАЧ СВЕТОГ ФАНУРИЈА

Фануропита је колач који се у Грчкој прави сваког 27 августа. То је диван, традиционални посни колач. Име је добио по светом Фанурију односно младићу Фануриосу  који је у прошлости живео на острву Родос. Овај колач се прави и за потребу када хоћете нешто да нађете (нешто изгубљено или  посао, љубав, стан...), молите се светом Фанурију, направите овај колач и свети Фанурије ће вам донети оно што тражите или сте изгубили.

 

Напомена:

У Грчкој традицији овај колач-пита се обавезно носи у цркву да се освешта. У нашој Српској цркви, ми  имамо неке друге обичаје и прављење  оваг колача  није пракса  и  није уобичајено али свако од нас може направити овај укусан посни колач у свом дому за своје ближње.

 

Фануропита

1 шоља сока од поморанџе

1 шоља маслиновог уља

1 шоља шећера

1 кашика цимета и каранфилића

2 кашичице прашка за пециво

1 кашичица соде бикарбоне

½ кг брашна

1 шоља фанте

150 гр. сувог грожђа

рендана кора поморанџее

Уље за премазивање тигањ

Сусама за посипање

Бели бадеми (опционо)

Шећера у праху (опционо)

Опис:

У чинији помешајте сок од наранџе, маслиново уље,  шећер, цимет, каранфилић, сода бикарбона, прашак за пециво и брашно са фантом све док смеса је глатка.На карају додати суво грожђе и рендану кору поморанџе. Подмазати округли плех са четкицом и поспите преко површине сусамом. Прелијте смесом, поспите сусамом и украсите са бадемима које желите. Пеците на 180 степени око 50 минута. Када је готова и када се охлади Фаноуропита, сеците  по предању у 40 малих  комада по жељи, поспите шећером у праху.

Кратка прича о Фануропити.

Фануропита је колач који се у Грчкој прави сваког 27 августа.То је диван, традиционални посни колач. Име је добио по светом  Фанурију односно младићу Фануриосу  који је у прошлости живео на острву Родос. Његова мајка је била зла жена и када је умрла нико се није молио за покој њене душе. Фануриос, честит и добар младић, свима је помогао, своје услуге није наплаћивао већ је молио људе да се умоле Господу да опрости грехе његовој мајци. И младић Фануриос се упокоји веома млад. У његов спомен и за покој душе његове мајке жене са острва Родос су почеле да праве овај колач.

У Грчком језику глагол „фанероно“ значи показујем, па се широм Грчке у случају да се нешто изгуби или загуби прави овај колач. Такође колач се прави и за потрбу када хоћете нешто да нађете (нешто изгубљено или посао, љубав, стан...), молите се светом Фанурију, направите овај колач и свети Фанурије ће вам донети оно што тражите или сте изгубили.

Фануропита се обавезно прави 27 август када се свети Фанурије слави и увек се прави од седам или девет састојака.

У Грчкој традицији овај колач-пита се обавезно носи у цркву да се освешта. У нашој Српској цркви ми имамо неке друге обичаје и прављење  оваг колача  није пракса  и  не постоји такав обичај али свако од нас може направити овај укусан посни колач за своје ближње.

 

Аутор текста :

Оливера Обрадовић