ДУХОВНА АКАДЕМИЈА О СВЕТОМ САВИ У УБУ

У уторак, 26. јануара 2016. Лета Господњег, у част путеводитеља ка Христу рода српскога оца нашег Светог Саве одржана је четврта по реду  Светосавска академија у свечаној сали музичке школе „Петар Стојановић“ у Убу.   

У присуству архијерејског намесника, директота музичке школе, свештенства, наставника, ученика и родитеља на свечаној Светосавској академији беседио је протојереј Милан Ристивојчевић.

 Образовање и васпитање без Христа није образовање и васпитање

Културно-уметнички програм Академије припремљен је у сарадњи ШОМО „Петар Стојановић“ – Уб, Градске библиотеке „Божидар Кнежевић“ –Уб и ОШ „Свети Сава“ – Памбуковица. Организација је поверена музичкој школи у сарадњи са Архијерејским намесништвом тамнавским, Црвеним крстом и институцијама, организацијама  и појединцима из Уба и шире. Академија има и хуманитарни карактер, па ће сав прикупљен добровољни прилог бити уручен социјално најугроженијим породицама из Уба.

  - Поред уважавања свих мојих претходника, вечерас пред вама нејвећу трему имам од имена и величине Светога Саве и ове мале дечице. Свети Сава нам је све: духовни родитељ, учитељ, лекар, најмудрији државник кога је икад Србија имала. Напајао се са извора Православља Свете Горе и одатле нам донео чисту и практичну веру и учење које ми данас називамо Светосавље. Његово име се преплиће у свим сферама живота и друштва, у Цркви, у науци, уметности, медицини, праву, философији, па не могу га мимоићи ни музичари.

Свети ава Јустин каже да захваљујући Светом Сави настају школе, које су се одувек градиле тик уз цркве, па образовање и васпитање можемо назвати својеврсном Светом тајном. Образовање, образ подсећа нас на лик Створитеља и управо нас образовање ка Њему и упућује. Стога образовање и васпитање без Христа није образовање и васпитање, а Савино образовање и васпитање је сво прожето Христом.

Као чврст и јак у вери и животу у Христу и по Христу био је пример своме оцу Стефану Немањи, који учећи се духовности од сина свога сконча свој овоземаљски живот као Свети Симеон. Занимљиво је да и данас након петнаест година од повратка веронауке у школе многи се родитељи поучавају вери од своје деце као некада Стефан Немања од сина свога Светога Саве. Срећна нам школска слава Свети Сава – надахнуто је беседио протојереј Милан Ристивојчевић.

Након беседе уследио је богат и разноврстан културно-уметнички програм.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика