ДЕЦА БОЛЕСНА ОД РАКА - СТАРАЦ ПАЈСИЈЕ СВЕТОГОРАЦ

Бог се умољава жртвеном љубављу. Отац девојчице, тешко болесне од рака, дошао је на Свету Гору код старца и замолио га да се моли за његову ћерку. Отац је донео са собом и неке дечије ствари, да их Старац закрсти. Старац  Пајсије је рекао несрећном човеку да ће се молити, али је и он као отац, дужан  да принесе некакву жртву,  Бог се јако "покреће" жртвеном љубављу.

Отац девојчице, тешко болесне од рака, дошао је на Свету Гору код старца и замолио га да се моли за његову ћерку. Отац је донео са собом и неке дечије ствари, да их отац закрсти. Старац је рекао несрећном:

- Ја ћу се молити, али и ти, као отац, дужан си да принесеш некакву жртву, Бог се јако "покреће" жртвеном љубављу.

Отац девојчице је упитао:

- Шта да жртвујем оче?

Старац рече:

- Жртвуј неку од својих страсти.

Овај, имајући слабу представу о духовном животу, одговори:

- Немам ја никакву страст.

Тада је старац упитао:

- Цигарете, пушиш ли?

- Да – одговорио је отац девојчице.

- Дакле, престани да пушиш, из љубави према ћерци, и Бог ће је оздравити – затражио је старац.

Овај је сместа престао да пуши. Девојчица је почела постепено да се поправља и потпуно је оздравила, што су потврдили и лекари. Отац ипак, заборавивши се, нарушио је своје обећање Богу и опет пропушио.Истовремено се код његове ћерке опет појавио рак, и девојчица је поново доспела у предходно тешко стање. И тада је њен отац опет дошао код старца. Али, старац му је тада строго одговорио:

- Ако ти, као отац немаш довољно љубави и не жртвујеш страст која разара твоје тело, ради живота детета, тада ни ја не могу помоћи ни у чему.

Старац Пајсије Светогорац