ДАРОВИ МУДРАЦА СА ИСТОКА - ЗЛАТО, ТАМЈАН И СМИРНА

Дарови мудраца су једна од малобројних реликвија везаних за земаљски живот Исуса Христа која је сачувана до данашњег дана. Према предању, Богородица је непосредно пре свог Успења предала ове светиње двема девицама - својим рођакама. Касније су Дарови пренети у Византији, а након освајања Константинопоља од стране Турака 1453. доспели су на Атос, где их је донела српска принцеза Марија.

 Јеванђеље по Матеју, глава 2

1. А када се Исус роди у Витлејему јудејскоме у дане Ирода цара, гле, дођоше мудраци од Истока у Јерусалим и рекоше:

 2. Гдје је цар јудејски који се роди? Јер видјесмо његову звијезду на Истоку и дођосмо да му се поклонимо.

 3. Када то чу цар Ирод, уплаши се, и сав Јерусалим са њим.

 4. И сабравши све првосвештенике и књижевнике народне, питаше их гдје ће се Христос родити.

 5. А они рекоше: У Витлејему јудејскоме; јер је тако пророк написао:

 6. И ти Витлејеме, земљо Јудина, ни по чем ниси најмањи међу кнежевима Јудиним; јер ће из тебе изићи Вођа који ће напасати народ мој Израиља.

 7. Онда Ирод, тајно дозвавши мудраце, сазнаде од њих када се појавила звијезда.

 8. И пославши их у Витлејем, рече: Идите и распитајте се добро за дијете, па када га нађете, јавите ми, да и ја дођем да му се поклоним,

 9. А они, саслушавши цара, пођоше, и гле, звијезда, коју су видјели на Истоку, иђаше пред њима док не дође и стаде одозго гдје бјеше дијете.

 10. А кад видјеше звијезду, обрадоваше се веома великом радости.

 11. И ушавши у кућу, видјеше дијете са Маријом матером његовом, и падоше и поклонише му се, па отворивши ризнице своје принесоше му даре: злато, тамјан и смирну"

Дарови мудраца су једна од малобројних реликвија везаних за земаљски живот Исуса Христа која је сачувана до данашњег дана. Према предању, Богородица је непосредно пре свог Успења предала ове светиње двема девицама - својим рођакама. Касније су Дарови пренети у Византији, а након освајања Константинопоља од стране Турака 1453. доспели су на Атос, где их је донела српска принцеза Марија. Данас се дарови налазе на Светој Гори где се чувају од XV века у манастиру светог Павла.

Дарови које су новорођеном Исусу принели мудраци са Истока данас су велика хришћанска светиња.  

Дарове чине три златне плочице са танким филигранским шарама, на које су помоћу сребрних нити причвршћене перле од мешавине тамјана и смирне. Дарови често шире неземаљски миомирис, који се посебно појачава, када се светиња износи из манастирске ризнице на средину храма како би верници могли да јој се поклоне. 

Пред светињом се моле и често добијају исцелење нероткиње, људи обузети нечистим духовима и оболели од рака и других тешких болести.

Извор:

Уредништво