ЧИСТИ ПЕТАК У УБСКОМ ХРАМУ

У петак 06. марата велики број верног народа сабрао се у цркву у Убу. Чисти петак, као народ најчешће назива овај дан, веома је поштован у народу Уба и околине. Сви присутни приступили су Извору бесмрћа и напојили се на живот вечни.

Литургију Пређеосвећених дарова служили су ставрофори отац Митар умировљени парох убски и отац Драган старешина убског храма.Занимљиво је да прота Митар служи већ преко 40 година Литургију пређеосвећених дарова и за њега је то посебан дан током Свете четрдесетнице . Свештеници исповедници били су протојереји отац Душан, отац Станиша пароси убски и јереј Иван свештеник при храму у Убу  и вероучитељ у „Техничкој школи Уб“, запевницом су се трудили браћа и сестре из храма заједно са свештеником Миланом.

Мношто народа које се сакупља у нашој цркви на Чисти петак је за дивљење и свештеници га често помињу. Размишљајући о дану причешћа ипак саветујемо верни народ да се причешћују на „пуним“ Литургијама, као што су Светог Јована Златоуста и Светог Василија Великог, које се служе: прва суботама а друга недељама током Васкршњег поста. Литургија Пређеосвећених дарова је свечано вечерње са причешћем Светим даровима које је Свети Дух осветио на предходној „пуној“ Литургији. На Литургијама Светог Јован и Светог Василија Свети Дух у току Литургије долази и освећује Свете дарове зато их и називамо „пуним“ Литургијама. Пуна је заједница са Светом Тројицом на Литургији где Свети Дух освећује Свете дарове, зато је савет да се на овим Литургијама причешћују они који су како народ каже „здрави и прави“, а деца, стари и болесни могу и на Пређеосвећеним, јер након причешћа строги пост се ублажава а и мања је тада гужва, па болеснима то много значи. Ради потребе за честим причешћем током Часног Поста Црква је и установила Литургије пређеосвећених дарова.