БРАТСКО САБРАЊЕ У ЧАСТ МАЈКЕ АНГЕЛИНЕ У ТУЛАРИМА КОД УБА

У Томину недељу, 08. маја 2016. Лета Господњег, у храму Свете Преподобне Мати Ангелине у Туларима код Уба, једином у Епархији посвећеног њеном имену, служена је свечана Света литургија. Тога дана, сада већ традиционално, уприличено је духовно сабрање верних туларске парохије са браћом из Епархије сремске, тачније из Купинова, чији је храм подигла Мајка Ангелина и у чијој се близини, у Обедској бари, налази манастир посвећен овој дивној Божјој угодници, као и гостију из Уба.

 Свету божанствену литургију служило је пет свештенослужитеља из сремске и наше Епархије. Евхаристијским сабрањем, братским снисхођењем, началствовао је протојереј-ставрофор Велизар Живановић, дугогодишњи секретар Његовог Преосвештенства Епископа сремског Г. Василија, сада умировљени свештеник великог угледа.

Ови братски сусрети свештеника и верника са обе сране, као израз поштовања Мајке Ангелине Српске, сваке године су све свечанији и плодоноснији. Тако, на овом последњем дошло се до иницијативе да се, уз благослов и одобрење два Архијереја, сремског Василија и ваљевског Милутина, у туларски храм положи део моштију Преподобне деспотице Ангелине чије се нетљено свето тело налази у манастиру Крушедолу, бисеру сремске Епархије.

- Човек просто не може да остане равнодушан када погледа овакво саборовање верних из две Епархије, сремске и ваљевске, овде у Туларима. Пре двадесетак година, када бисмо ми свештеници обилази црквиште у Туларима, ту се налазила пустара, зарасла коровом и мочвара, а пратило  нас је подсемихавање неких мештана...  Данас, на том истом месту, подигнута је прелепа црква, још мало па цела фрескописана, са портом - једном од највећих и најлепших у намесништву тамнавском.  На Светој литургији црква испуњена до последњег места,  а заједно са школом преко пута враћен је живот и дешавања у овом не тако приступачном месту. За све то морамо се захвалити најпре Васкрслом Господу који је васкрсао ово место, као и вредом свештенику оцу Зорану са трудољубивим и богољубивим парохијанима – речи су архијерејског намесника тамнавског протојереја-ставрофора Митра Миловановића за трпезом љубави.

Уз појање духовних песама из  Лире новог Златоустог – Светог владике Николаја Велимировића, завршено је овогодишње братско саборовање у част Свеблагог Гопспода и Његове Светитељке Преподобне Мати Ангелине Српске.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика