БОЖИЋНЕ СВЕЧАНОСТИ У УБСКОМ ХРАМУ

Богомладенчев мир у срцима верних

Рождество Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа - Божић, веома је свечано прослављен у убском Световазнесењском храму. 

Светом Божићном литургијом началствовао је крстоносни прота Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски уз саслужење убског свештенства.

 „Мношто анђела сабра се у Витлејему да види несхватљиво Рођење. И зачудише се видевшви Творца свега како у јаслама као Младенец лежи. Испунивши се страхом, указаше достојно поштовање Рођеноме и Оној која Га је родила!“- речи су из Вертепа  којима су најмлађи   наговестили долазак  Онога који ће нам мир донети.

Бадње вече, тај освит Најрадоснијег хришћанског празника - Рођења Господа и Спаса нашега Исуса Христа, веома свечано је прослављено у порти убскога храма, у присуству преко пар  хиљада душа.

После вечерњег богослужења, које је служио протојереј Милан Ристивојчевић уз саслужење протојереја Душана Бабића, уследио је чин освећења и паљења бадњака пропраћено ватрометом.

Божићну свечаност увеличали су ученици веронауке из Техничке школе „Уб“, са професором српског језика Миланом Киселчићем и вероучитељем Александром Мандарићем, приредивши  пригодан културно-уметнички програм. Заједно са члановима убског црквеног хор одиграли су вертеп, дочаравши при том диван стари обичај који прати Бадње вече.

У импровизованој колиби, најмлађи су почашћени поклонима и слаткишима, а одрасли чајем, куваним вином и ракијом.

На сам дан Рођења Богомладенца Господа Исуса Христа, свечаном Божићном литургијом началствовао је крстоносни прота Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски уз саслужење убског свештенства. Спасоносним и оживљавајућим Причешћем причестио се велики број верника који су достојно испостили цео Божићни пост, припремивши се  радоснога срца за дочек Најдражег госта Господа Исуса Христа.

„Мир Божји, Христос се роди – ваистину се Христос роди!“

 

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика