БОГОСЛУЖЕЊА НА ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У УБСКОМ ХРАМУ

Богослужења која се служе у  последњој седмици Васкршњег поста посебна су, јер нас  припремају за најрадоснији празник – ВАСКРСЕЊЕ ХРИСТОВО. 

Велики четвртак, дан када је Господ Исус Христос на Тајној вечери установио Свету Тајну Причешћа, преломивши хлеб и ученицима рекавши:  ,,Узмите, једите, ово је тело моје”(Матеј 26,26), а затим подиже чашу рекавши: ,,Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова”(Матеј 26,27-28)

Литургију Светог Василија Великог служили су протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић и ђакон Александар Мандарић. ,,Ови дани су веома тужни, најтужнији, јер је човек учинио највећи грех и осудио свога Творца. Зато треба да сагнемо своју главу. Господ је дошао због нас и ради нас да нам покаже прави пут и смисао живота, да нам покаже да после овоземаљске смрти постоји поновно рођење, а то рођење је рађање путем Васкрсења”- рекао је отац Драган у својој беседи.

Треће великопосно бденије служили су протојереј Душан Бабић, протојереј Милан Ристивојчевић и ђакон Александар Мандарић. Током ове службе свештеници клечећи наизменично читају дванаест страсних Јеванђеља, у којима је описано страдање Исуса Христа. У навечерје нјатужнијег дана - Великог петка звона у убском храму се нусу чула, већ почетак службе и почетак сваког Јеванђеља најавила су клепала.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Галерија слика