БОГОЈАВЉЕЊЕ И ВОДООСВЕЋЕЊЕ У УБУ

Богојављење свечано прослављено у Храму Христа Спаситеља у Убу.

Богојављење је празник када је Свети Јован Крститељ на реци Јордан крстио Господа нашег Исуса Христа. Приликом крштења Исуса Христа јавио се Бог у Три Личности. Бог Отац јавио се гласом са неба, Бог Син крстио се у реци Јордану, а Бог Дух Свети јавио се у виду белог голуба.

Прослава овог великог празника почела је јутарњом службом, а наставила се служењем Свете Божанствене Литургије, којом је началствовао јереј Александар Мандарић, уз саслужење јереја Ивана Јовановића.

„Јави нам се драга браћо и сестре Бог Отац, јави нам се Бог Син, јави нам се Бог Дух Свети. Велика је ово и недокучива тајна која се збива, и која се збила и која ће се збивати све док ходимо на овој долини плача. Бог  је из своје превелике љубави благоизволео, и Син Његов узима обличије наше, обличије човека,узима тело. Велика је тајна то када је Господ Исус Христос родивши се од Дјеве Марије и поживевши тридесет година на земљи крете Његова спасоносна јеванђелска мисија. Он долази на реку Јордан код Светог Јована да га крсти каже Свето Јеванђење. Свети Кирило Јерусалимски каже почетак Јеванђеља, почетак спасења јесте вода, јесте Јордан. Господ долази на реку Јордан да га Јован крсти али знајте, он долази без греха. Господ и Бог наш Исус Христос нема греха. Он долази на реку Јордан, а Свети Јован клечећи говори ја нисам достојан то учинити. Господ му каже остави се сада тога ваља нам испунити сваку правду, ваља испунији Божију вољу. Овим чином крштења у реци Јордану Господ нам показује прави пример крштења, оснива Нови завет са свим људима кроз крштење. Господ Исус Христос узима грехе света на себе погружењем у воду. Излазећи из воде он освећује читаву природу, читав космос и палога човека, даје нам наду за живот вечни у Царству небеском“-рекао је отац Александар у својој празничној беседи.

По завршетку Свете Литургије, кренуло се у богојављенску литију око храма Вазнесења Господњег. Свештенство убског храма потом је приступило чину Великог освећења воде.

Након чина освећења воде, верници су у миру и са вером пришли да узму освећену богојављенску воду, коју су понели својим домовима.

„Бог се јави-ваистину се Бог јави“

 

Објаву припремио и фотографисао

Ипођакон Стефан Радовановић