БЛАГОДАРЕЊЕ ГОСПОДУ У ДОКМИРСКОМ МАНАСТИРУ

На четврту недељу по Духовима, 06. јуна Лета Господњег 2014. Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Ваведња Пресвете Богородице – Докмиру. Овом богоумилном и богопријатном Евхаристијском сабрању саслуживали су протојереј о. Станиша Ђокић и архиђакон Силуан.

 

       Тумачећи прочитано Свето Јевнђеље, Преосвећени је надахнуто проповедао: „Многи хришћани данас, па и православни, желе да дођу до Бога некаквим преким путем без молитве, жртве и подвига. А да ли је то могуће!? Не! Ево, и ви данас који сте дошли у Свети храм на молитву и Свето причешће учинили сте својеврсну жртву и подвиг. Али и то није довољно. Сваку реч коју изговори свештенослужитељ на Литургији, ако је прихватите пажљиво умом и срцем, биће као миомирис пред престолом Божијим, а ви ћете бити синови светлости и доћићете и сешћете за трпезу с Авраамом и Исаком и Јаковом у царству небеском (Мт. 8,11) – како вели Свето Јеванђеље. Долазите редовно на Свете литургије, причешћујте се, кајте се за учињене грехе како не бисмо били као синови царства који ће се изгнати у таму најкрајњу где ће бити плач и шкркут зуба. (Мт. 8,12)”

       Манастир Докмир, молитвама Пресвете Богородице, зрачи великим богонадахнућем и благословом. Осетно је Божје присуство кроз мир и спокој кога има у изобиљу у овој светој обитељи.  Зато, нека нам буде на уму јеванђељски позив: „ Дођи и види” (Јн. 1,46) и захвалност Богу што је сачувао овај манастир кроз многобројна страдална лета, те нам га предао на чување и похођење.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика