БАДЊЕ ВЕЧЕ И БОЖИЋ У УБСКОМ СВЕТОВАЗНЕСЕЊСКОМ ХРАМУ

       „Јер нам се роди дете, Син нам се даде, коме је власт на рамену, име ће му бити: Дивни Саветник, Бог Силни, Отац Вечни, Кнез мира“ – пророчке су Исајине речи којима наговештава долазак Онога који ће нам мир донети. Мир који нам је као никад до сад тако потребан. Мир са Богом, мир у души, породици, друштву и свим људима добра воља, нада и истрајност у овим смутним временима.

 

       Бадње вече, то само обзорје најрадоснијег хришћанског празника Рођења Господа, Бога и Спаса нашега Исуса Христа, Богомладенчевим миром, веома свечано је прослављено у порти убског Световазнесењског Храма у присуству преко две ипо хиљаде душа.

       После вечерњег богослужења, које је служио протојереј-ставрофор о. Драган Алимпијевић, старешина убскога Храма, уследило је, како прелепи српски обичаји налажу, освећење, полагање и паљење бадњака пропраћено ватрометом.

       Како би још више увеличали небојављеном звездом најављено Рођење Сина Божјега, ученици веронауке из Техничке школе „Уб“, руковођени професором српског језика Миланом Киселчићем и вероучитељем Александром Мандарићем, приредили су пригодан културно-уметнички програм. Заједно са убским црквеним хором „Пресвета Богородица Тројеручица“ одиграли су вертеп и један од многобројних дивних обичаја који прате бадње вече.

       У импровизованој колиби, најмлађи су почашћени поклонима и слаткишима, а одрасли су послужени куваним вином, ракијом и чајем.

       На сам дан Рођења Богомладенца Господа и Спаса нашега Исуса Христа, који узе обличје наше, поставши, Он Бог, човеком, како би смо се ми људи обожили, светом Божићном службом Божијом началствовао је крстоносни прота о. Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски. У приносу Свете, Бескрвне и Животворјашче жртве саслуживали су протојереј-ставрофор о. Милош Љубичић, умировљени свештеник, протојереј-ставрофор о. Драган Алимпијевић, протојереји о. Станиша Ђокић и о. Милан Ристивојчевић.

       По речима блаженопочившег патријарха Павла, Божић није сећање на историјски догађај који се пре две хиљаде година десио, већ је то вечито и увек присутно Рађање које нам мир доноси. Следећи наведено, ми имамо заповест творења мира како би он сам у нама обитавао Божјом благодаћу. Зато на данашњи дан, на позив свештеника „у миру изиђимо“, кренувши својим домовима кличемо: „Мир Божји, Христос се роди – ваистину се Христос роди!“

 

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика