АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА НАМЕСНИШТВА ТАМНАВСКОГ У ЛАЈКОВЦУ

У среду, 23. марта 2016. Лета Господњег, друге недеље Часног Васкршњег поста, у лајковачком храму Светог великомученика Димитрија служена је света Архијерејска литургија Пређеосвећених Дарова и обављена Света тајна исповести свештенства Архијерејског намесништва тамнавског.

 Пастирски позив се пре свега огледа у љубави према Богу, олтару, храму и богослужењу

Светом службом Божјом началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслужење протојереја Небојше Миливојевића, пароха врељанског, протонамесника Срђана Филиповића, свештеника из Новака, јереја Милоша Стојановића, пароха у Стубленици и ђаконовање протођакона Дарка Ђурђевића, секретара Епископа Милутина и ђакона Александра Мандарића.

С' благословом Неговог Преосвештенства владике Милутина, на Светој литургији је проповедао протојереј Небојша Миливојевић:

- Христос је глава и почетак новозаветног свештенства. Он је Архијереј који стоји на челу јерархије и читавог свештенства. Свештеник не може бити сваки човек, већ само онај који је осетио призив. Тај призив је посебан унутрашњи осећај. Он се пре свега огледау љубави према Богу, олтару, храму и богослужењу. По речима Св. Кипријана на рукоположењу не почиње живот него житије, не делање него служење, не разговор него проповед. Али не бринимо, Христос је тај који нам снагу даје у узбурканом мору овога живота и што се више са молитвом будемо Њему обратили, већа ће бити и благодат Божја -  део је надахнуте проповеди оца Небојше.

Тога дана свештенство Архијерејског намесништва тамнавског, на челу са Архијерејским намесником протојерејем-ставрофором Митром Миловановићем, приступило је Светој тајни исповести. Благословом Његовог Преосвештенства исповест свештеника извршио је архимандрит Михаило, игуман Светојовањске обитељи.

Након Свете Архијерејске литургије и исповести свештеника, уследио је братски састанак тамнавског намесништва у лајковачком црквеном дому. Духовном бригом и старањем Владика Милутин се обратио браћи свештеницима поучним словом о величини исповести и потреби за њом . Свештеницима је подељено 20. по реду Пастирско писмо проте Митра Миловановића. Публикација под називом "Десет Божјих заповести" дариваће се свим домовима намесништва тамнавског а у част троструког јубилеја Светог владике Николаја.

Овогодишњи свештеник домаћин, протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, парох лајковачки, припремио је трпезу љубави за Епископа и у Христу браћу свештенике Архијерејског намесништва тамнавског.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика