АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ДОМУ СПАСОВОМ У УБУ

Торжественом архијерејском литургијом у храму Христа Спаситеља у Убу, свечано је прослављен празник Вазнесења Господњег-храмовна и градска слава.

Свету Архијерејску Литургију служили су Његово Преосвештенство Епископ ваљевски господин Милутин и Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски господин Силуан, уз саслужење клирика Ваљевске и Шумадијске епархије и Аустралијско-новозеландске митрополије. Епископ Милутин је у чин ипођакона рукопроизвео вероучитеља Стефана Радовановића из Уба.

Благољепијем су Литургију украсили Српски православни појци.

У својој беседи Епископ Силуан је истакао да је сваки Христов празник  уједно и празник човека, откривење правог човека.

  • Где је место човеку? Нађимо га у празнику Вазнесења. Да ли је могуће постојање човека у спиритуалном свету без свога тела? Црква Христова каже не, већ је човек и телом и душом и целом својом конституцијом призван да се успење на највишу лествицу, да обитава са десне стране Бога Оца. Зато се ми увек, браћо и сестре, ослањамо на Господа Христа – рекао је Епископ Силуан.

Епископ Милутин је на крају Свете Литургије захвалио Епископу Силуану на доласку и служењу Свете Литургије.

Након Свете празничне Литургије уследила је литија градским улицама, опход око Световазнесењског храма, освећење славског жита и ломљење славског колача.

У сали убског црквеног дома за госте је спремљена трпеза љубави, на којој су се размењивале здравице и поздрави.  Овогодишњу Спасовданску награду добио је господин Александар Ненадовић.

 Марко Петровић

фотографије Милутин Рафаиловић и Милош Рафаиловић

 

 

Галерија слика