01. ФЕБРУАРА 2015. ГОДИНЕ, У ПАРИЗУ УПОКОЈИО СЕ ВЕЛИКИ ЦРКВЕНИ ДОБРОТВОР

   

 

 +  Др МИЛАН  ДВОЈАКОВИЋ

(1933 – 2015)

 

Један од најуспешнијих и најимућнијих Убљана у српској дијаспори Др. Милан Двојаковић уснуо је у Господу на празник Светог Макарија Великог, у недељу 01. Фебруара 2015. године у Паризу, у Француској где је живео и радио. Овај образовани и даровити Тамнавац родио се у Свилајнцу далеке 1933. године. Његови родитељи Михаило и Зора убрзо су се преселили у Уб, где су провели животни век и сахрањени у породичној гробници на убском гробљу.

Студије медицине започете у Београду Милан Двојаковић је наставио и завршио у Паризу почетком шездесетих година прошлог века, неко време бавио се медицином, да би временом постао успешан фармацеут и трговац антиквитетима. Био је власник неколико успешних српских и француских фирми.

Таленте добијене од Бога, овај угледни пословни човек вишеструко је умножио. Уз све то никада није заборавио своје корене, свој народ и своју Тамнаву.

Био је председник црквеног одбора катедралне цркве Светог Саве у Паризу, велики добротвор и искрени пријатељ српских епископа и свештеника не само у Паризу, већ широм Француске. Када је год то било могуће свима њима био је при руци, спреман да помогне.

Његову доброту и дарове памтиће многе цркве и манастири у Србији, нарочито у местима где је пословно био присутан последњих деценија.

Посебну љубав показивао је према својој цркви Христа Спаситеља у Убу у коју је долазио увек када је био у Отаџбини. Убски свети храм красиће вечито: сребром оковани крстови, дарохранилница, Јеванђеље, кадионица  и друге свете утвари.

Овај велики љубитељ старина и познавалац уметности учинио је пуно пуно да убска светиња изгледа онако како сада изгледа.

Зато и није чудо да је његова последња жеља у разговору са својим убским парохом била да овај пренесе поруку његовој породици: супрузи Јасмини, деци Михаилу и Жаклини да за покој његове душе кад умре украсе нечим вредним убски храм.

Ваља овде још нагласити да је овај знаменити француски бизнисмен српског порекла за доброчинство према храму Христа Спаситеља у Убу одликован највећим одликовање Епархије ваљевске: Орденом Светог владике Николаја, 18. септембра 2011. године.

По својој изричитој жељи Др. Милан Двојаковић биће сахрањен у Убу, у недељу 08. фебруара  текуће године.

Вечан му помен! Лака му његова родна српска земља коју је толико волео!

 

ЦРКВЕНА ОПШТИНА УБ