БОГ СЕ ЈАВИ - ВАИСТИНУ БОГ СЕ ЈАВИ!

       У порти убског Храма Христа Спаситеља, на празник Богојављења, за благослов Свете Тројице - Оца, Сина и Сетога Духа, окупио се велики број верника.  Дан величања почетка Христове Радосне вести започео је јутрењем а затим свечаном празничном Литургијом. Том приликом старешина Храма о. Драган Алимпијевић, протојереј-ставрофор, у проповеди је говорио о  значају самог Празника, о чуду богојављенске воде којој са страхом Божијим треба да прилазимо. Пијући богојављенску воду, ми уносимо у себе Духа Светога којим се освећујемо. 

 

     Након Светог богослужења, неколико стотина верника молитвено је учествовало у литији око Храма, као и у Чину великог освећења воде. У призиву Свесвете Тројице да освешта воду, учествовало је целокупно братсво Храма Христа Спаситеља: Архијерејски Намесник тамнавски о. Митар Миловановић, протојереј-ставрофор, старешина Храма о. Драган Алимпијевић, протојереј-ставрофор, директор Канцеларије за веронауку Епархије ваљевске о. Милан Ристивојчевић, протојереј, старешина цркве Свете Петке у Црвеној Јабуци о. Станиша Ђокић, протојереј и о. Милош Љубичић протојереј-ставрофор, умировљени свештеник. 

     По водоосвећењу,  верници су у миру узимали воду како би у своје домове однели благослов богојављенске воде, чудотворне воде која је чудо сама по себи јер јој кварљивост материје не може наудити.

     Иначе, богојављенска водица се обично најчешће користи приликом искушења неке болести, навале нечистих сила, приликом прављења славског колача, а може се узимати и по гутљај сваког дана као благослов самога Господа, или када се осети потреба за њом.

Катихета Стефан Радовановић