среда, 24 јануар 2018 20:51

ПРАЗНИК БОГОЈАВЉАЊА У МАНАСТИРУ БОГОВАЂИ

Оцените овај чланак
(2 Гласова)

И ГЛЕ, ГЛАС СА НЕБЕСА КОЈИ ГОВОРИ: ОВО ЈЕ СИН МОЈ ЉУБЉЕНИ КОЈИ ЈЕ ПО МОЈОЈ ВОЉИ".

На велики празник Крштења Господњега, сабрао се у манастирској цркви Светог Георгија у Боговађи благочестиви народ Божији, да се поклони Пресветој Тројици, чија је Тајна потпуно откривена свету на празник Богојављања.

 


     При крштењу Господа Исуса Христа у реци Јордану које је обавио Јован Крститељ, Свети Дух у виду голуба спустио се на раме Исусово и зачуо се глас Бога с неба: ,,Ово је мој Син љубљени који је по мојој вољи“. Тако се свету објавила она тајна која се у Старом Завету наговештавала, то јест тајна божанске Свете Тријице. Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину, Син се крстио у води, а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом. Требутак Крштења Господњег представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Овај догађај зове се Богојављање. Празник Богојављења назива се још и Просвећењем. Догађај на Јордану нас просвећује, показујући нам Бога као Тројицу, једнобитну и неразделну, свако од нас се крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина и силом Духа Светога.


    После Свете Службе, којом је началствовао свештеник, јереј Зоран Миликић, обављено је Велико освећење богојављенске водице уз присуство Мати Игуманије Агније са сестринством, као и бројних верника, који су понели водицу у своје домове као Благослов Свете Тројице – Оца и Сина и Светога Духа, а на духовно и телесно здравље и спасење.
Христос се јави! Ваистину се јави!

Мати Агнија са сестринством

Перић Златко

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa