недеља, 05 април 2015 18:16

ПРЕДВАСКРШЊЕ СВЕЧАНОСТИ У БАЊАНИМА

Оцените овај чланак
(1 Глас)
У сусрет Празнику над празницима - Васкрсењу Господњем у Бањанима

У Цветни петак, 3.4.2015. године, у ОШ "Рајко Михаиловић" у Бањанима одржано је једанаесто по реду сабрање у украшавању и припремању васкршњих јаја.  Уживање је било видети 211 ученика узраста од првог до осмог разреда матичне школе и издвојених одељења: Тулари, Калиновац, Вукона и Суво Село како марљивим рукама украшавају васкршња јаја, припремајући се тако за највећи хришћански празник, Васкрс. 

По традицији, уз пост, ученици виших разреда праве и посне колаче за све ученике, а ове године уведено је и прављење руског традиционалног колача кулич, који Руси још зову и слатки хлеб и праве га за Васкрс. На овај начин традиција нашег народа обогаћује се културом и традицијом и других, нама блиских народа. Духовно сабрање предводио је прота Митар Миловановић са начелником за веронауку епархије Ваљевске, оцем Миланом Ристивојчевићем,  и надлежним бањанским свештеником, Дејаном Рикановићем. Прота Митар пренео је благослов владике Милутина рекавши: ``Драга духовна децо, ја Вам преносим благослов нашег владике Милутина. Ваше сабрање постаје традиција ваше школе и вашег краја, што је јако лепо. Циљ нас хришћана је угледање на васкрслог Христа, вера, нада и љубав која нас краси и води у Царство небеско``. Директор школе, Бошко Сарић, захвалио се свим учесницима у прелепом догађају који се одржава у школи у организацији предмета Веронауке. На крају, у име школе, поделио је 15 књига у 5 категорија које су вероученици на часу веронауке сами осмислили. На тај начин постигнут је виши степен трудољубља и широка машта у креирању и украшавњау васкршњег јајета. Комисију у одабиру најлепших јаја предводила је професорка математике Ивана Селенић са учитељицама и наставником ликовног. Насликано је преко 500 јаја, а награду за најлепше васкршње јаје добили су ученици:

               Бањани:

               од 1. до 4. разрда:

1.         Марко Новаковић  (1. раз.)

2.         Милица Рикановић (3. раз.)

3.         Јована Димитријевић (2. раз.)

 

              од 5. до  8. разреда:

 

1.         Тијана Павловић (6.  раз.)

2.         Димитрије Петковић (7. раз.)

3.         Данијела Младеновић (5. раз.)

             Тулари:

1.         Невена Пуцаревић (2. раз.)

2.         Сара Тимотић (3. раз)

3.         Марко Милићевић (1. раз.)

Од ученика из Калиновца награда је припала Александру Милићевићу (4. раз.)

Од ученика из Вуконе награду је освојила Катарина Велимировић (3. раз.)

Најкреативније јаје насликао Огњен Пантелић (Суво Село 4. раз.)

Награду за посне колаче ванилице добили су ученици 7. разреда.

А за руски колач кулич ученице 8. разреда.

За изузетну машту колективна награда ученицима предшколског узраста.

 

                                                                                                         Вероучитељ   Марко  Рафаиловић                 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa