Јунаци Тамнаве

Јунаци Тамнаве Више хиљада Тамнаваца учестововало je у ослободилачким ратовима од 1912. до 1913. године и тако су постали актери познате „Голготе и Васкрса Србије”. Многи су одушевљено и без позива хитали на мобилизацију да бране родну груду јер више нису могли и хтели да слушају вапаје свог народа под турским јармом. Зато се тим поводом све чешће чуло „Што би дике оде у војнике, што би шкарта оста да се карта”. Скоро једна трећина учесника балканских и Првог светског рата није се вратила кући.

Оно најмање што можемо учинити за њих је да трајно чувамо и са генерације на генерацију преносимо успомену на њих и да их тако отргнемо од заборава. Међу многобројнијим храбрим Тамнавцима у тим ратовима најхрабрији су били следећи носиоци оредна Карађорђеве звезде са мачевима: 

среда, 05 новембар 2014 12:00

ЋИРИЛОВИЋ МИЛОРАД

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Ћириловић Милорад

У силном јуришу на главни гребен Кајмакчалана, нашао је херојску смрт, резервни капетан Милорад Ћириловић, познати јунак са Гучева. Витез без страха и мане, узоран Србин, оличење честитости, родољубља, одане службе Краљу и  Отаџбини, несебичан и племенит, положио је свој живот за добро народа свог.

 

Као ратнику тешко би му се могао наћи раван: о томе сведоче његове две Карађорђеве звезде, Орден Белог орла и друга одликовања. Истакао се великом храброшћу у Првом и Другом Балканском рату. На Гучеву је освајао у силном налету читаве низове непријатељских ровова са својим војницима који су га безгранично волели.

Својим војницима био је родитељ – нежан, пажљив и пун дубоког разумевања. Готово сву своју плату делио је са њима. Дубоко и болно је одјекнула у њиховим честитим душама смрт храброг командира ...

„Правда“ која је тада излазила у Солуну донела је овај коминике Српске врховне команде: „Солун 5. септембар

Четвртог септембра наши су се напади наставили са успехом на целом фронту. Упркос очајном отпору Бугара, наше храбре трупе су избиле на главни гребен  Кајмакчалана, где су заузели прву линију непријатељских ровова и настављају жучне борбе око осталих линија. При овим сјајним јуришима нашао је херојску смрт, резервни капетан Милорад Ћириловић, познати јунак са Гучева.

Милорад Ћириловић родом је из Новака, Округа ваљевског, из чувене и познате домаћинске куће Ћириловића. Био је економ и на свом имању створио угледан пример модерног газдинства. Стекао је поштовање својих земљака и био је увек почаствован председништвом у својој општини. Напредна странка га је истакла као свога посланичког кандидата у Округу ваљевском“.

Један од наших народних вођа, најугледнији и најистакнутији, био је Милорад Ћириловић. Кога је једанпут упознао, тај га је волео волети. Милорад је био највећа честитост, пун љубави према свом народу. Поштење је блистало у сваком његовом послу и свачим што је радно, трудио се да користи својој околини. Какав је био у грађанству као политичар, такав је био и у војсци као официр. Исто онако, као што је све своје сељаке, све без разлике водио ка добру своје општине, тако је и у војсци водио своје сељаке у борбу за своју отаџбину. Његови гласачи и војници били су исти људи, и он их је све скупа провео преко Албаније и повео у борбу. Као што је некад и на Гучеву предњачио, да отера непријатеља из Србије, тако је и сада на Кајмакчалану предњачио да ослободи своју Отаџбину.

Земни остаци капетама Милорада Ћириловића сахрањени су изнад села Баточина, код Острва, а касније су пренети у крипту маузолеја у Зејтинлику.

Више из ове категорије « МИРКОВИЋ МИЛАН

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa