Јунаци Тамнаве

Јунаци Тамнаве Више хиљада Тамнаваца учестововало je у ослободилачким ратовима од 1912. до 1913. године и тако су постали актери познате „Голготе и Васкрса Србије”. Многи су одушевљено и без позива хитали на мобилизацију да бране родну груду јер више нису могли и хтели да слушају вапаје свог народа под турским јармом. Зато се тим поводом све чешће чуло „Што би дике оде у војнике, што би шкарта оста да се карта”. Скоро једна трећина учесника балканских и Првог светског рата није се вратила кући.

Оно најмање што можемо учинити за њих је да трајно чувамо и са генерације на генерацију преносимо успомену на њих и да их тако отргнемо од заборава. Међу многобројнијим храбрим Тамнавцима у тим ратовима најхрабрији су били следећи носиоци оредна Карађорђеве звезде са мачевима: 

недеља, 30 март 2014 00:25

ПОПОВИЋ СВЕТИСЛАВ

Оцените овај чланак
(6 Гласова)
Поповић Светислав

Током борби на Церу иза  наше војске остао је пушкомитраљез. Како се већ оскудевало са оружјем и муницијом, под снажном ватром противничких куршума, вратио се, узео митраљез и понео га са собом. 

Поповић Светислав – Кића, земљорадник и коњички каплар (Вукона, 1892. – Ваљево, 1926. године). Потиче из имућне, бројне и угледне сеоске породице. Отац Јанићије и мајка Станка( рођ. Лазаревић ), пољопривредници. Поред њега имали су још пет синова – Ђурђа, Стојадина, Спасоја, Златомира и Дамњана. Светислављева браћа Спасоје и Стојадин и синовци Душан Ђурђев и Момчило Стојадинов страдали су у партизанским редовима. По завршетку основне школе остао је у селу и бавио се пољопривредом. Био је црнопут, крупан и снажан. Важио је за доброг и  вредног радника.  У Првом светском рату учествовао је као припадник Другог коњичког пука „Цар Душан“ II коњичке бригаде и имао чин резервног каплара. Учествовао је у борбама на Церу и Дрини, при повлачењу преко Црне Горе и Албаније и у пробоју Солунског фронта. Важио је за једног од најхрабријих и пожртвованијих бораца у својој  јединици. Током борби на Церу иза  наше војске остао је пушкомитраљез. Како се већ оскудевало са оружјем и муницијом, под снажном ватром противничких куршума, вратио се, узео митраљез и понео га са собом. За храбро држање и тај подвиг одликован је Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. Имао је руски орден Светог Ђорђа и још нека одликовања и друга признања. По окончању ратних сукоба вратио се у родно место и наставио да се бави пољопривредом. Припадао је Земљорадничкој странци али није испољавао неку запаженију активност.На једној сеоској свадби тркао се са другима стојећи на фијакеру. Изгубио је равнотежу, испао  из фијакера и потиљком ударио о тврду подлогу. Умро је у највећим мукама у ваљевској болници. Његовој сахрани присуствовали су многи житељи овог и осталих села, а ђаци вуконске школе певали су „Вјечнаја памјет“. У браку са Смиљком (рођ. Манојловић из Трлића) добио је сина Милоша који је као студент машинства, током Другог светског рата мобилисан у Ђачки четнички батаљон Марка Котарца и погинуо 1944. године.

Милорад Радојчић
Ваљево

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa