Јунаци Тамнаве

Јунаци Тамнаве Више хиљада Тамнаваца учестововало je у ослободилачким ратовима од 1912. до 1913. године и тако су постали актери познате „Голготе и Васкрса Србије”. Многи су одушевљено и без позива хитали на мобилизацију да бране родну груду јер више нису могли и хтели да слушају вапаје свог народа под турским јармом. Зато се тим поводом све чешће чуло „Што би дике оде у војнике, што би шкарта оста да се карта”. Скоро једна трећина учесника балканских и Првог светског рата није се вратила кући.

Оно најмање што можемо учинити за њих је да трајно чувамо и са генерације на генерацију преносимо успомену на њих и да их тако отргнемо од заборава. Међу многобројнијим храбрим Тамнавцима у тим ратовима најхрабрији су били следећи носиоци оредна Карађорђеве звезде са мачевима: 

недеља, 08 јун 2014 00:09

РАДИВОЈЕВИЋ ВЛАСТИМИР

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Радивојевић Властимир

Приликом једног извиђања терена чуо је људски жагор и бат корака па се склонио у оближњи шумарак крај пута. Кад су му се приближили бугарски војници изашао је пред њих с пушком на готовс и наредио им да одложе оружје. Изненађени његовом појавом и поступком, а верујући да су са њим веће наше снаге спремне да их опколе поступили су по тој наредби. 

Радивојевић Властимир, земљорадник (Стубленица, 1888. – Бингула, Срем, 3.ХII1944.). Отац Љубомир и мајка Роса, пољопривредници средњег имовног стања. Као и огромна већина његових вршњака тога доба живео је у месту рођења и бавио се сеоским пословима. Чим је стасао у младића пошао је на одслужење редовног војног рока а потом активно учествовао у оба балканска и Првом светском рату. Као резервни пешадијски каплар посебно се истакао у борбама на Церу и Колубари. Приликом једног извиђања терена чуо је људски жагор и бат корака па се склонио у оближњи шумарак крај пута. Кад су му се приближили бугарски војници изашао је пред њих с пушком на готовс и наредио им да одложе оружје. Изненађени његовом појавом и поступком, а верујући да су са њим веће наше снаге спремне да их опколе поступили су по тој наредби. Потом позвао је своје саборце који су били са њим у извидници, па су дванаесторици Бугара покупили оружје и спровели их у своју јединицу. Негде око Бијелог Поља 1915. године заробљен је и спроведен у заробљеништво у Аустроугарску, одакле се вратио по завршетку Првог светског рата. За показану храброст на бојном пољу током 1914. 1915. године указом 11102, од 15. јула 1915. године одликован је Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. О томе му је издата и повеља 104/46, од 15. јула 1927. године. Поред овог ордена имао је неке медаље за храброст, Руски орден Николаја IVстепена IV степена и више споменица.  У браку са Милојком Чанић из Врела имао је два сина и две кћери. Погинуо је приликом посете сину Живку, борцу VIII црногорске бригаде на Сремском фронту. Сазнавши за његову погибију изнајмио је запрежна кола и наставио да трага за његовим посмртним остацима. Како су кола наишла на постављено минско поље а он седео на њима страдао је у експлозији изазваној тим поводом на обронцима Фрушке Горе.

Милорад Радојчић
Ваљево

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa