Јунаци Тамнаве

Јунаци Тамнаве Више хиљада Тамнаваца учестововало je у ослободилачким ратовима од 1912. до 1913. године и тако су постали актери познате „Голготе и Васкрса Србије”. Многи су одушевљено и без позива хитали на мобилизацију да бране родну груду јер више нису могли и хтели да слушају вапаје свог народа под турским јармом. Зато се тим поводом све чешће чуло „Што би дике оде у војнике, што би шкарта оста да се карта”. Скоро једна трећина учесника балканских и Првог светског рата није се вратила кући.

Оно најмање што можемо учинити за њих је да трајно чувамо и са генерације на генерацију преносимо успомену на њих и да их тако отргнемо од заборава. Међу многобројнијим храбрим Тамнавцима у тим ратовима најхрабрији су били следећи носиоци оредна Карађорђеве звезде са мачевима: 

недеља, 06 јул 2014 00:00

НЕНАДОВИЋ АНДРИЈА

Оцените овај чланак
(0 Гласова)
Ненадовић Андрија

У заштитници српске војске при њеном одступању на Јадранско приморје, бранио митраљезом једну коту, док ни последњи војник није одступио. 

НЕНАДОВИЋ АНДРИЈА, зв. Кљуцар, земљорадник и један од потомака Николице Ђурића, капетана из Првог српског устанка(Црвена Јабука, 20. IV 1896- Црвена Јабука, 25. XII1969). Отац Михаило и мајка Ружица, пољопривредници, средњег имовног стања, поред њега су имали још три сина (Милорада,  Драгића и Момчила). После завршене основне школе живео је у месту рођења и бавио се пољопривредом. Томислав Влаховић пише да је учествовао у свим ратовима од 1912. до 1918. године, а по сећању родбине Карађорђеву звезду добио је за заслуге у заштитници српске војске при њеном одступању на Јадранско приморје, бранећи митраљезом једну коту, док ни последњи војник није одступио.Међутим, у архивској документацији пише да је одликован Сребрним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима као припадник Митраљеског одељења X пешадијског пука. О томе му је издат указ бр.55577, од 15. септембра 1925.године. За то одликовање предложен је због  заслуга стечених у борбама вођеним при удару Арнаута из Албаније у нашу земљу 1920.године, као и борбама са одметницима. Имајући у виду годину његовог рођења од сигурносно није учествовао у балканским ратовима, можда и у Првом светском рату. Зато не треба искључити могућност да је ово високо одликовање  стекао као војник на одслужењу редовног војног рока по завршетку Првог светског рата. На почетку Другог светског рата ступио је у Тамнавски батаљоњ Ваљевског односо Посавског народноослободилачког партизанског одреда и учествовао у неким борбама. Касније се вратио кући и помогао НОП. За сво то време Карађорђева звезда била је закопана како Немцима не би пала у руке. По завршетку рата ораљем љиве орден је случајно нађен али је прилично оштећен. Био је ожењен Миљаном,дев Симић(1898-1962) домаћицом. Имали су кћери: Николију (1918), Манду (1924), Миланку (1926) и Бојку (1928) и синове: Прибислава- Мила (1921-1983), Златомира (1930) и Милорада (1934).

Милорад Радојчић
Ваљево

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa