Јунаци Тамнаве

Јунаци Тамнаве Више хиљада Тамнаваца учестововало je у ослободилачким ратовима од 1912. до 1913. године и тако су постали актери познате „Голготе и Васкрса Србије”. Многи су одушевљено и без позива хитали на мобилизацију да бране родну груду јер више нису могли и хтели да слушају вапаје свог народа под турским јармом. Зато се тим поводом све чешће чуло „Што би дике оде у војнике, што би шкарта оста да се карта”. Скоро једна трећина учесника балканских и Првог светског рата није се вратила кући.

Оно најмање што можемо учинити за њих је да трајно чувамо и са генерације на генерацију преносимо успомену на њих и да их тако отргнемо од заборава. Међу многобројнијим храбрим Тамнавцима у тим ратовима најхрабрији су били следећи носиоци оредна Карађорђеве звезде са мачевима: 

недеља, 20 јул 2014 09:13

МИРКОВИЋ МИЛАН

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Мирковић Милан

Био је запажен у борбама на Церу, где су копали подземне ходнике да би пришли што ближе противничким положајима и на њих бацали бомбе. За показану храброст и сналажљивост у борбама на положају Кртинска-Ратари-Стублине код Обреновца одликован је Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима.

МИРКОВИЋ МИЛАН, земљорадник (Врховине, 24.VI 1880. – Врховине, 1960). Отац Павле и мајка Павлија (родом из Пиромана код Обреновца), пољопривредници средњег имовног стања. Живео је у месту рођења и бавио се пољопривредом. Војни рок служио је од 11. маја 1902, до 11. новембра 1903. године. У IV чети III батаљона V пешадијског пука у Ваљеву. Учествовао је у свим ослободилачким ратовима од 1912. до  1918. године као резервни каплар IV чете III батаљона V пешадијског пука II позива. Био је запажен у борбама на Церу, где су копали подземне ходнике да би пришли што ближе противничким положајима и на њих бацали бомбе. За показану храброст и сналажљивост у борбама на положају Кртинска-Ратари-Стублине код Обреновца одликован је Златним војничким орденом Карађорђеве звезде са мачевима. О томе је објављен указ ФАО 11123, од 15. јуна 1915.године. Заробљен је са својом јединицом у селу Брезнику између Краљева и Рашке 1915.године од стране аустријске војске и скоро четири године провео у логору Улм у Немачкој. По доласку из заробљеништва наставио је да се бави сељачким пословима. У политичком погледу није испољавао неку запаженију активност. Током Другог светског рата није припадао ни једној војној ни политичкој формацији. Био је ожењен Миљаном (1881-1961), домаћицом из Бабине Луке  код Ваљева. У браку су имали кћи Ранђију удату за Радивоја Миливојевића из Врела код Уба, и синове: Мирка(1908-1974) који  је у браку са Надеждом имао синове Петра и Јордана И Димитрија-Дикана(1921-1989) који опет имао сина Павла.

Милорад Радојчић
Ваљево

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa