Јунаци Тамнаве

Јунаци Тамнаве Више хиљада Тамнаваца учестововало je у ослободилачким ратовима од 1912. до 1913. године и тако су постали актери познате „Голготе и Васкрса Србије”. Многи су одушевљено и без позива хитали на мобилизацију да бране родну груду јер више нису могли и хтели да слушају вапаје свог народа под турским јармом. Зато се тим поводом све чешће чуло „Што би дике оде у војнике, што би шкарта оста да се карта”. Скоро једна трећина учесника балканских и Првог светског рата није се вратила кући.

Оно најмање што можемо учинити за њих је да трајно чувамо и са генерације на генерацију преносимо успомену на њих и да их тако отргнемо од заборава. Међу многобројнијим храбрим Тамнавцима у тим ратовима најхрабрији су били следећи носиоци оредна Карађорђеве звезде са мачевима: 

недеља, 16 март 2014 02:54

ЈЕВТИЋ БОГОСАВ

Оцените овај чланак
(9 Гласова)
Јевтић Богосав

Као водник са својим водом  I чете III батаљона V пешадијског пука Дринске дивизије I позива учествовао је у заузимању положаја Кочобеј и први изашао из њега, када је дефинитивно сломљен бугарски отпор на темену Кајмакчалана. За тај подвиг одликован је Сребрним војничким орденом Карађорђевићеве звезде са мачевима. 

 

Јевтић Богосав, земљорадник, поднаредник и задружни радник (Врело, 26.2. 1892- Врело 27.6. 1969). Отац Пантелија и мајка Перса, рођ. Адамовић били су земљорадници слабог имовног стања.Основну школу је завршио у месту рођења, где је живео, бавио се пољопривредом али и повремено радио под надницу и наполицу. Почетак Првог светског рата затекао га је на одслужењу редовног војног рока  у III чети II батаљона V пешадијског пука “Краљ Милан” у Ваљеву. Због спречености и пожртвованости у више борби унапређен је у чин поднаредника. Из његове куће у том рату учествовали су му отац Пантелија и стриц Илија. Нажалост оба су погинула. И он је био теже рањен у десну руку на положају Корицска глава 28. септембра 1915. год. Као водник са својим водом  I чете III батаљона V пешадијског пука Дринске дивизије I позива учествовао је у заузимању положаја Кочобеј и први изашао из њега, када је дефинитивно сломљен бугарски отпор на темену Кајмакчалана. За тај подвиг одликован је Сребрним војничким орденом Карађорђевићеве звезде са мачевима. Поред њега имао је и Медаљу краља Петра I и неки енглески орден, Албанску споменицу и све три споменице за учешће у ратовима од 1914. До 1918. године. Учествовао је у више других борби и акција истичући се храброшћу и сналажљивошћу. У периоду између два светска рата био је ангажован у земљорадничком задругарству, које је у Врелу било изузетно развијено. Временом је постао задружни магационер у више тамошњих задруга и на тој дужности оста до одласка у пензију. Током Другог светског рата пришао је четничком покрету и неко време био четовођа. Из брака са Даринком Игњатовић из Стубленице код Уба имао је кћи Дивну, удату Перић, и сина Милојка, земљорадника у Врелу . Пошто му је прва жена умрла други пут се оженио Лепосавом, дев. Павловић из Врела.

Милорад Радојчић
Ваљево

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa