Поуке

Сваки дан ћемо на овој страни објављивати поуке и мисли највећих духовника Православног Хришћанства, цитате из Библије, и још много много тога ...

четвртак, 24 август 2017 07:00

ПОУКЕ - Свети Исаак Сирин

ПОУКА: У људи је богатство у уважењу, а у Бога је у особитој пажњи душа смерна.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

 

 


среда, 23 август 2017 07:00

ПОУКЕ - Свети Исаак Сирин

ПОУКА: Када  у  уму  човековом пламти сећање на Бога, онда се и срце његово разбуктава огњем љубави Божије, а његове очи постају врело преобилних суза. Човек који се налази у овом стању никада није без суза, јер оно што га нагони да се непрестано сећа Бога свагда букти у њему. Такав човек разговара са Богом чак и када спава. Јер љубав захтева да све буде овако. То је савршенство које започиње још у овом животу. Онај који је задобио љубав, предокуша Христа свакога дана и свакога часа, чиме постаје бесмртан. Љубав је много слађа од живота. Онај који је задобио љубав облачи се у Самога Бога.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


уторак, 22 август 2017 08:08

ПОУКЕ - Свети Исаак Сирин

ПОУКА: O покајању

Као благодат над благодатима људима је након крштења дато покајање, јер покајање је друго рођење од Бога. Онај дар, чији смо залог примили вером, примамо покајањем. Покајање су врата милости која се отварају онима који их упорно траже: тим вратима улазимо у милост Божију;

изузев тим уласком, нећемо добити милост јер, по речима Светог писма, сви сагрешише... а оправдавају се даром, благодаћу Његовом (Рим. 3; 23  24). Покајање је друга благодат и рађа се у срцу услед вере и страха (Божијег);

страх је очинско жезло које нас управља док не достигнемо духовни рај добара; а када га достигнемо, он нас тада напушта и враћа се назад.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


понедељак, 21 август 2017 07:00

ПОУКЕ - Свети Јован Шангајски

ПОУКА: Стојте непрестано на духовној стражи, јер не знате када ће вас Господ позвати к себи. У своме земаљском животу будите спремни свакога минута да му положите рачун. Чувајте се да вас враг не улови у своју мрежу и не обмане, приморавши вас да паднете у искушење. Свакодневно испитујте вашу савјест, провјеравајте чистоту ваших намјера и ваших мисли.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


недеља, 20 август 2017 07:00

ПОУКЕ - Свети Јован Златоусти

ПОУКА: Ни један пријатељ злата никад није постао пријатељ Христа или људи.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


субота, 19 август 2017 07:00

ПОУКЕ - Отац Тадеј

ПОУКА: Болести долази због мисленог пада. Сви обично мисле и добро и зло. Каквим се мислима бавимо такав нам је живот. Дух се храни мислима, тело физичком храном. 

Човек треба да буде свој лекар. Ако није миран, тих унутра, онда му узалуд сви лекови и најбољи лекари. Важно је сачувати оно добро у себи и имати поверења у себе. Само тако човек може гледати напред, бити здрав, користити Богу, себи и другима.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


ПОУКА: У молитви није важно њено временско трајање него њен интензитет. Молите се макар пет минута, али за то време се предајте Богу са љубављу и богочежњивошћу. Могуће је да се неко моли читаву ноћ, а неко други свега пет минута, па да ова петоминутна молитва ипак буде изнад оне свеноћне. Ово је, дабоме, тајна, али то вам је тако.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
сајт Цркве Уб


ПОУКА: Ти си побожан човек. И желиш да натераш своје блиске људе да буду исто тако дубоко верујући и побожни људи као и ти. Мислиш да ћеш тако успети нешто? Само ће бити штете. Принуђивање изазива отпор код људи. Ти говориш човеку: „Учини то“, а он не жели јер си му то ти рекао. У њему се подиже талас отпора и он ће игнорисати твоје речи. Међутим, ако ближњи примети да и сам чиниш нешто, онда ће можда и он почети да чини нешто. Човек те посматра и размишља: „Ако он то чини и ја ћу“.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


среда, 16 август 2017 07:00

ПОУКЕ - Свети Василије Велики

ПОУКА: Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб


ПОУКА: Нека ваш први покрет, чим се пробудите, буде знак крста, а прве ваше речи — речи Исусове молитве. Када можете, говорите Исусову молитву уз бројанице, а када сте заузети послом, без њих. Када вас спопадну какаве маштарије, не противите им се сами већ се на њих баците каменом. А камен је Име Христово, молитва Исусова... Одагнати помисли није у вашој моћи, али не примити их — јесте: одгони их Име Исусово. Ако је молитва понекад непажљива, расејана, не треба клонути духом. У време молитве наше се усне освећују Именом Господа Исуса Христа. Постојано се држите Исусове молитве: " Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешног?". Исусово Име руши све демонске насртаје. Они не могу да победе силу имена Христова. Зашто је и како се то збива ми не знамо. Знамо само да је у стварности управо тако. 

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ 

сајт Цркве Уб


 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa