Веронаука

Веронаука " Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш не знати - да је боље добро владање него много знање. И још: Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш научити - на зло употребити своје знање. "

 

ОСНОВНА ПИТАЊA О ВЕРОНАУЦИ

 

Крајем јула 2001. године, доношењем Уредбе Владе Србије о организовању и остваривању верске наставе у основним и средњим школама у Србији, окончана су вишегодишња заједничка настојања Српске Православне Цркве и свих традиционалних Цркава и верских заједница у Србији на остваривању основних људских и верских права грађана Србије који су верници, тј. повратак веронауке у наше школе из којих је неправедно и сурово избачена по завршетку Другог светског рата од стране богоборачког комунистичког система.

Узгред речено, у том лудилу или смутном времену, исту судбину је доживео и Православни богословски факултет који је, иако будући један од оснивача Београдског универзитета, са истог био избачен, а Православне Богословије остављене на милост људи добре воље и српске дијаспоре.

Од школске 2001/2002. године, Катихизис или Веронаука се, као изборни предмет, учи у свим основним и средњим школама Србије, по савременим плановима и програмима.

 

Зашто је веронаука важна?

Пре свега због успешног формирања личности. Поред тога, религијска култура је незаобилазан део васпитања и образовања. Образован човек треба да познаје своју традицију, своју веру и обичаје, као и веру и обичаје других народа, а ради бољег познавања и схватања једни других и како би постао део европских народа и цивилизације као опште образован човек.

 

Да ли ученици у другим европским државама имају веронауку?

 Да. Веронаука је саставни део образовања у Грчкој, Румунији, Бугарској и Русији, али и у земљама Европске Уније: Аустрији, Немачкој, Шведској, Енглеској, Данској, Чешкој, Пољској,  Финској ... 

 

Колико има верујућих људи у нашој земљи?

Последњи попис из 2002. године показује да је 97% становништва верујуће, а код Срба више од 98% слави крсну славу!                    

 

Шта се учи на часовима веронауке?

Упознавање са Хришћанством. - Основно о великим светским религијама. - Темељне истине о Православљу и Цркви. - Наша традиција и обичаји - Савремени проблеми и недоумице са којима се свакодневно сусрећу млади, као што су секте, алкохолизам, наркоманија, безнадежност, егоизам, тј. самопотребност ...

 

Шта још?

 Ко сам ја? Шта је смисао мога живота?  Да ли је смрт заиста крај свега? О љубави (заљубљеност,мржња...).  Како живети у заједници са другим људима?

Познавањем веронауке, олакшава се разумевање просвете и школе. Незамисливо је говорити о школству а да се претходно не упознамо са личностима: Светог Саве, Владике Његоша, Вука Караџића, Проте Матеје Ненадовића, Светог владике Николаја, Преподобног Јустина Ћелијског...       

 

 Ко предаје веронауку?

Веронауку предају махом млади, школовани вероучитељи који најбоље разумеју шта је то што је најважније пренети младим људима који се спремају да заплове животним морем.

У Епархији ваљевској, број ученика који је изабрао да похађа часове веронауке је на завидном нивоу, може се рећи и највећи од Епархија које се налазе на тлу Србије.

 

Има ли историја свој циљ или је бесциљна?          

Историја ни у каквом случају није бесциљна. Датост историје састоји се у томе да у њој човек узраста како би савладао највећи проблем – смрт, тј. како би стекао вечни живот, који је на самом почетку грехопадом изгубио.

Занимљиво је да је историја нашег народа тесно повезана са историјом наше Цркве, што се пренело и на књижевност и на друге области живота наших предака, јернаш народ је  писменост примио из Цркве. – ‘’Ми пут свој знамо, Пут Богочовека’’ – А. Шантић

 

Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш не знати - да је боље добро владање него много знање. И још: Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш научити - на зло употребити своје знање.

 

Повратак на рубрику ВЕРОНАУКА

 

 

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa