петак, 27 мај 2016 23:12

ДУХОВНА БЕСЕДА АРХИМАНДРИТА НИКОДИМА НА ТРИБИНИ ПНХЗ У УБУ

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Aрхимандрит Никодим (Богосављевић) на духовној трибини ПНХЗ у УБУ

Црква је једна јер је тело Христово - Православна Црква је једна и једина Црква зато што је једна, света, саборна и апостолска

У четвртак, 26. маја 2016. године Господње, у оквиру циклуса једномесечних предавања, ПНХЗ „Свети Макарије Велики“ организовала је духовну трибину на којој је гостовао угледни архимандрит др Никодим (Богосављевић), игуман манастира Рибница.

У присуству убског свештенства и многобројног народа, отац Никодим је беседио на тему „Зашто је само Православна Црква једна и једина црква?“:

- Хвала Васкрслом Господу на великом дару вечнога живота и благодарност добрим домаћинима који имају јаку и организовану хришћанску заједницу – речи су архимандрита Никодима на почетку духовне трибине.

- Вечерашњу изванредно одабрану тему започео бих прво одговором на  потпитање: „Зашто је Црква једна?“. Живот православног хришћанина треба да се сагледа из два угла: да смо ништавни у односу на Творца и са друге стране Свемоћ и Свебожанство Господа Исуса Христа. Ми смо створени по икони Божјој, али смо далеко од ње па смо позвани на динамички духовни раст. У том личном сусрету са Њим развија се и јача вера Цркве која има потребу да сачува достигнуту веру од кварења. У том процесу настаје Символ вере (орос, граница, међа) у коме је живот. Ван њега је лаж и смрт.

Црква чува своју веру, тај камен темељац, смирењем и молитвом чиме се стиче благослов и благодат Божја. Она је залог јединства у Христу. Стога, Црква је једна јер је тело Христово које има једну главу Христа, и мистично и реално. Светим причешћем ми постајемо удови Христовога тела – Цркве. Она је једна зато што је води један Свети Дух Животворни и што има једну веру, једно крштење, једно причешће.

У деветом члану Символа вере имамо исповедање да је Црква једна, света и саборна и апостолска. Православна Црква је једна и једина Црква јер је доследна исповедању вере. Једна је јер је света, саборна и зато што исповеда веру апостола. Узрок отпадништва од једне Цркве је  гордост. Ватикан догматом о непогрешивости папе укида саборност. Узевши у обзир многобројне заблуде од раније и ово последње укидање саборности, хришћанска заједница на Западу престаје у пуном смислу речи бити Црква – део је из надахнуте беседе архимандрита Никодима на трибини ПНХЗ у Убу која је трајала безмало три сата.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa