субота, 22 август 2015 22:54

ПРЕДАВАЊЕ МАТИ ИРИНЕ НА ДУХОВНОЈ ТРИБИНИ ПНХЗ У УБУ

Оцените овај чланак
(8 Гласова)
Мати Ирина гост-предавач на духовној трибини ПНХЗ у Убу

У склопу редовних активности Православне народне  хршћанске заједнице „Свети Макарије Велики“ у Убу, у четвртак 20. августа 2015. Лета Господњег, након одслуженог акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, у сали убског црквеног дома  одржана је духовна трибина на тему „Православна Црква и екуменизам – нова твар или ново доба“.

Гост-предавач била је мати Ирина, настојатељица манастира Грабовац код Обреновца.

 Савремени екуменизам  –  „човекољубље“ без Христа као јединог Човекољубца

Педантно растумачивши етимологију појединих термина због којих настаје проблематика, мати Ирина започиње предавање словом о потреби православних хришћана да се првенствено учврсте у својој откровењској вери ослањајући се на вековно светоотачко сведочење, пре него што се упусте у расправу о овој или сличним темама.

- Истински живот је само живот у Христу. У Цркви Његовој имамо светотајинско битисање и мимо тога нема спасења. Бог јесте Љубав, а љубав не иде без истине. Међутим, због љубави се не одступа од истине. Овде посебно мислим на људску слабост  у виду сентименталност због које можемо лако упасти у замку екуменизма.

У Светој Православној цркви  мерило свих ствари је Богочовек Исус Христос, док је у екуменистичком покрету мерило свега човек. У првом плану је лажна љубав, лицемерје, „слобода и људска права“ и „човекољубље“ без Христа као јединог Човекољубца.

Ослањајући се на Свете оце, дужни смо ми јаки слабости слабих носити, тј. водити дијалог у светлу сведочења истините вере како бисмо све отпале од вере вратили на Христов пут спасења од греха, смрти и ђавола – из предавања је настојатељице манастира Грабовац мати Ирине на духовној трибини ПНХЗ у Убу.

Александар Мандарић, вероучитељ

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa