петак, 04 април 2014 17:14

ПРЕДАВАЊЕ ПРОФЕСОРА МИЛИЦЕ НОВКОВИЋ НА ДУХОВНОЈ ТРИБИНИ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У УБУ

Оцените овај чланак
(8 Гласова)
Предавање у сали црквеног дома

Повратак Христовом учењу стваралачког узрастања у љубави, доброти и радости

У четвртак, 03.04.2014. године, након одслуженог акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, у сали црквеног дома у Убу, одржано је предавање на тему „Васпитање деце у трећем миленијуму“, у организацији убске црквене општине, хршћанске заједнице у Убу и Уређивачког одбора Храма Христа Спаситеља. Предавач је био дугогодишњи педагог и прегалац на пољу васпитања и одгоја, професор Милица Новковић.

 

       На двочасовном слову о проблему савременог васпитања деце свих узраста, могле су се чути речи поучне, корисно-практичне али и охрабрујуће.

       У времену опште конфузије и неналажења решења и излаза из транзиционих замки у које је дубоко упао наш васпитно-просветни систем, предавач нуди, после вишедеценијског искуства у раду са децом и истакнутим професорима из педагошко-социолошке области, свој метод одговора овом искушењу. Професор Милица Новковић каже:

       Трећи миленијум безрезервно захтева повратак у област духовности, тј. уравнотежења материјалног и духовног. Једно са другим је уско повезано и узрочно-последнично. Проблем и настаје у дисбалансу.

       Почев од деведесетих, транзиција економије веома је утицала на транзицију просветног процеса који је разорио васпитно-просветни систем својим „плишаним васпитањем“. Школе су постале својеврсне играонице у којима се добијају оскудне информације а не стиче се и знање. Тако нам деца постају „техничари“ а не „уметници“ по слици Божјој који је савршен Стваралац и Уметник.

       Дошло се до контра-смера у односу родитељ (васпитач) – дете (ученик), где је овај други неприродно заузео место првом. Има пример родитеља који ми се обратио за помоћ рекавши да губи контролу над дететом, а при том дете има само 17 месеци!? Зато чврсто стојим из тога да децу треба ставити на своје место, без бојазни. Деца су Божја створења, незлобна, не похлепна, добра , вредна, али овакав накарадни систем приступа образовању начини их телесно лењим, похлепним, гневним, болесно тужним и незадовољним у неком свом виртуелном свету.

       Решење се назире у буђењу, покретању и храњењу унутрашњих сила дате нам од Бога као што су: љубав, доброта, радост, ред, рад, стваралачко узрастање... Деца су извор љубави, снаге и радости родитељима а не, како то данас нажалост често бива, разлог умора  те све препуштамо тамо неком другом. Тако су нам генерације почев од 2000-те године духовно клонуле, а истовремено материјално похлепне и незадовољне. Вечне вредности које се налазе у Цркви и школи постале су им досадне.

       Децу ћемо, дакле, сачувати једино повратком Христовом учењу стваралачког васпитања у љубави, доброти и радости. Пронаћи модус повратку традиционалним вредностима, које су се и поред многих оспоравања показале као добре.

       Укратко. Главне препреке на путу Доброте и Љубави су Пет ауторитарних васпитних модела, који се могу означити као и неморални: 1) принуда, тј. систем казне; 2) куповина, тј. систем награде; 3) презаштићеност; 4) вербализам и 5) злоупотреба имититарног облика учења.

       Да би избегли плодове горе наведених васпитних модела, морамо се винути до Божанске, небеске висине, у сферу: 1) радости, доброте и задовољства; 2) љубави и светлости и 3) душе, спокоја и слободе. Јер ако дете однегујемо у љубави, доброти, племенитости, реду, раду, можемо га пустити и на „крај света“ без страха да ће себи или неком другом наудити.   

          Много више од наведеног можете наћи на интернет адреси www.porodicni Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Aлександар Мандарић, вероучитељ

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa