ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ ЦРКВЕ УБ

ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ - Цркве Уб

Духовне беседе – цркве Уб су МУЛТИМЕДИЈАЛНА рубрика ПРАВОСЛАВНОГ садржаја која Вам представља видео, аудио, фото записе и текстове са ДУХОВНИХ ТРИБИНА, ПРЕДАВАЊА, САОПШТЕЊА, ЕМИСИЈА и ПРОМОЦИЈА.

 

Духовне беседе - цркве Уб су у оганизацији Хришћанске заједнице „Свети Макарије Велики“ при Храму Христа Спаситеља – Црква Уб.

 

Ширимо ПРАВОСЛАВЉЕ – сајт Црква Уб

 

уторак, 17 јануар 2017 12:12

КРСТОВДАН - ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ (ВИДЕО)

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Часни Крст Фото Милош Рафаиловић

КРСТОВДАН - кратка ДУХОВНА БЕСЕДА (ВИДЕО) оца Милана Ристивојчевића о великом празнику. Погледајте видео у дну чланка, и прочитајте укратко о Крстовдану. На сваки празник, неко од свештеника убског Храма, беседи у Храму Христа Спаситеља окупљеном народу. Тако је било и за један претходни КРСТОВДАН ...

Крстовдан ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ

Крстовдан - Воздижење Часног Крста, велики непокретни празник који се слави два пута током године: 18. јануара (5.01. по старом календару) и 27. септембра (14.09.). У те дане се прослављају два догађаја. Први је проналазак Часнога крста у IV веку, који је пронашла царица Јелена. Други је повратак Часнога крста у Јерусалим, пошто су га у својим освајањима отели и однели Персијанци. Крст је повратио цар Ираклије у VII веку. Празник је почео да се прославља од 326. године, када је и пронађен крст.

Знак крста по својој симболици пренет на човека указује нам на две димензије које су органски спојене и које чине састaвни део сваког људског бића. Прву религиозну и другу друштвену димензију. Оно што би назвали вертикалном друштвеношћу или религиозношћу било би приношење и служење у љубави и смирењу нас Богу истим оним примером који нам је Христос за време свог овоземаљског живота предао. Док она хоризонтална друштвеност јесте наша несебична љубав према ближњем. Хришћанска љубав није пуко осећање, него је потпуно и делатно самоприношење, односно подражавање Очеве љубави који је ради нас дао Сина свог, како би ми били спашени!

Послушајте беседу протојереја Милана Ристивојчевића на празник Крстовдан и тежите да будете оно плодно семе које када чује богоугодну реч не задржи је у срцу своме већ је спроведе у дело, при томе не заборављајући ближњег и Бога!

 

 

  

Припремио:

Милош Рафаиловић, вероучитељ

 

Видео:

ДУХОВНЕ БЕСЕДЕ - Крстовдан (септембар 2016.) Беседио протојереј Милан Ристивојчевић на празник Воздвижења (подизање) Часног Крста који се празнује 14. септембра по старом, односно 27. септембра по новом календару. Беседа снимљена у Цркви Вазнесења Господњег у Убу.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa