Веронаука

Веронаука " Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш не знати - да је боље добро владање него много знање. И још: Учи што хоћеш и знај што можеш, али једно не смеш научити - на зло употребити своје знање. "

 

ОСНОВНА ПИТАЊA О ВЕРОНАУЦИ

понедељак, 25 април 2016 20:59

У ТАМНАВСКОМ НАМЕСНИШТВУ У СЕОСКИМ ШКОЛАМА КВИЗ ИЗ ВЕРОНАУКЕ

Оцените овај чланак
(1 Глас)
Квиз из веронауке Фото Марко Рафаиловић

На Велики понедељак, пред васкршњи школски распуст, у Тамнавском архијерејском намесништву на крају Ваљевске епархије у издвојеним одељењима ОШ ``Јован Цвијић`` Дебрц Суво Село и Месарци  и издвојеном одељењу Вукона, која припада бањанској матичној школи, учитељице Милена Николић, Душица Симић, Милица Живановић, учитељ Милош Чолић, васпитачица Сања Николић и вероучитељ Марко Рафаиловић организовали су у школи у Сувом Селу квиз из веронауке у корелацији са народном традицијом, српским језиком и математиком.  

 

ВЕРОНАУКА У КОРЕЛАЦИЈИ СА ДРУГИМ ПРЕДМЕТИМА КРОЗ КВИЗ

Током  квиза, који је носио назив ``У сусрет Вскрсу``, где су деца обнављала градиво и такмичила се у знању у вези са празником, као и са културом и народном традицијом везаном за највећи хришћански празник, Васкрс. Након завршетка квиза и доделе награда, духовном песмом нашег Светог владике Николаја ``Часни пост је бања душе`` и ``Људи ликујте`` деца су почела радионицу украшавања васкршњих јаја, на себи својствен начин украшавања исказивали су своје умеће. Првенствена техника коју наш народ негује и која је најприкладнија васкршњем јајету је растапање воска и наношење пером. Поред традиционалне методе деца су користила и разне лакове, сличице и луковину. Вероучитељ Марко Рафаиловић, као кординатор скупа, у сарадњи са својим колегама позвао је децу и родитеље да се на Велики петак у храму у Вукони сви заједно  помоле распетом Господу и да се том приликом сва деца, родитељи и учитељи провуку или прођу испод Плаштанице на којој је насликан Господ, који је скинут са крста и положен у гроб. Обичај проласка испод Плаштанице или кроз гроб Господа Исуса Христа има огромну хришћанску симболику проласка кроз смрт ка Васкрсењу.

Свака школа добила је по једну колективну награду у виду књиге под називом ``Васкршње приче``, из које ће учитељице на часовима народне традиције читати деци приче о Васкрсу, а вероучитељ о веронауци Христа Спаситеља.

                                                               Учитељица Милена Николић, Суво Село

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa