Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 28 јул 2013 15:02

НОРМАЛНО ПОНАШАЊЕ

Оцените овај чланак
(6 Гласова)
Одговоре треба тражити на правом месту

У ери убрзаног технолошког развоја, када имамо приступ изобиљу информација, тешко је оценити шта је пропаганда, а шта стварно истина. Чак и већ формираним личностима у зрелом добу веома је тешко да, у таквом „ мору „ информација, разликују добронамерност од манипулације и наметања неког става који би требао да постане образац понашања. Какву онда реакцију можемо очекивати од деце и младих који своје мишљење о свету у којем живе тек формирају ?

 

У жељи да своју децу посаветујемо  инсистирамо на речима „ понашати се нормално „  несвесни да смо им тако одобрили да раде и нешто што иначе не би  да су нас конкретно питали. Шта уствари значи „ понашати се нормално „ ? Ако бисмо тражили дефиницију нормалности, она би вероватно гласила да је нормално све оно што ради већина, дакле преко 51% људи.

Сведоци смо да пуно тога у овом времену полако постаје нормално и општеприхваћено, иако се многи од  нас никако са тим  не би  сложили. Да ли ми то  постајемо  „ ненормални “, или нас је време „ прегазило “ ?  Треба ли да се повучемо погнуте главе пред најездом нове „ нормалности „ ? У вртлогу ових питања многи ће изгубити орјентацију и пустити да ствари иду својим током. Очигледно да  статистика и технолошки напредак не треба  да формирају образац нормалног понашања. Одговор на претходна питања треба само потражити на правом месту.

Божије заповести су права дефиниција за образац понашања, јер оне не зависе од времена у ком се живи, нити од технолошког развоја. Ако нашу децу упутимо на то да су Божије заповести прави образац понашања, сигурно нећемо погрешити. Можда ће се тако створити  нове генерације које ће успети да  духовно испрате технолошки развој, можда је то и једини начин да се савремена достигнућа користе за добробит свих, а не у деструктивне сврхе.

Можда тако нове генерације неће гледати како улицама шетају људски клонови без душе и то сматрати нормалним, можда ће се тако спречити да неки савремени војници из удобних фотеља са џојстицима, као у игрици, убијају невине људе у име демократије и да то буде нормално, можда ће просто нове генерације на тај начин имати прилику да живе у неком нормалнијем свету.

Аутор текста:

Александар Стојановић

1 коментар

 • Линк коментара sashavujovic петак, 02 август 2013 11:53 Написао/ла sashavujovic

  pa i zakonski propisi bi trebalo da ukazu na normalno ponasanje, sve sto je zakonom zabranjeno je abnormalno , odstupa od normalnog , iskace iz sredine , tako bi trebalo da bude , jer je drzava sa svojim pravnim sistemom te zakone jasno definisala i postavila.To je jedno vidjenje normalnosti mene na primer kao jedinke jednog drustva , gradjanina sa svojim pravima i duznostima .Dalje normalno je ono sto ti roditelji vaspitanjem predoce kao normalno , a vaspitanje je opet uspostavljeno putem nekog sematizma ili dogovora vecine , da kazem grupe ili zajednice, kako svoju djecu vaspitati i izvesti na pravi put, osposobiti za samostalan zivot, u tome pomaze Bonton, kao knjiga lijepog odgoja i vaspitanja. Dalje ako covjek ili ljudi prenebregavaju vecinu ili se osjecaju jedinstvenim njihova savjest bi trebala da ih uputi ili ukaze na normalnost u smislu osjecaja za moral , dobar ili los postupak u zivotu i tako dalje , to je sada jako interesantna tema za razglabanje , ali mislim da osjecaj savjesti licni i zakon jasno govore o normalnom ponasanju i tu nema mnogo sta da se pise . Znate ono o destruktivnom ,nasilnom , kriminalnom ponasanju , nastranom , izopacenom i tako dalje , pa sa tim izrazima smo se upoznali barem ako nigdje drugo,onda u dnevnoj stampi koja ti jasno stavlja do znanja sta je nenormalno ....

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa