Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 14 јул 2013 12:00

ОПРАВДАВАЊЕ

Оцените овај чланак
(9 Гласова)
Молитва

Суочени с теретом доношења животних одлука и великим притиском очекивања, што сопствених, што околине, одлуку често донесемо идући линијом мањег отпора. Касније схватимо да је избор био погрешан, али врло ретко смо спремни да то и признамо.

 

Често оправдавамо свој поступак разним тумачењима, околностима, неспретно правдајући себе и умањујући сопствене грешке, несвесно тонећи све дубље у глиб своје сујете. У тој борби за тражењем оправдања почињемо и сами привидно да верујемо у оно што, дубоко у себи, знамо да није искрено. Обзиром да сами себе никад не можемо слагати, а савест нам не да мира, почињемо да тражимо подршку и савезника у онима у које имамо поверења.

Тражимо искрен одговор од наших ближњих а, заправо желимо да чујемо потврду да нисмо погрешили. Слабост и страх који осећамо стварају зачаран круг у борби са сопственом савешћу. Желимо да нас воле, поштују, да нам се диве, да оставимо утисак непогрешивог човека.

Људски је грешити, али то не сме бити оправдање које ће нас опустити и увек изнова бити изговор за неке нове грешке. Оно што нас чини човеком је могућност да признамо грешку и нешто из тога научимо.  Уместо, негирања и труда да оправдамо своје поступке, праведније би било да прво себи признамо да смо погрешили, а онда искрено тражимо опроштај. Тешко је погледати себи у душу и из ње отерати малициозност, сујету, предрасуде и гордост. То је борба која свакодневно на испит ставља нашу снагу, веру и љубав. Ојачани молитвом морамо се одупирати и искрено радити на томе да будемо добри људи. .......   Чувајмо друге од себе а нас нека чува Бог.

Аутор текста:

Александар Стојановић

Више из ове категорије « БОЖАНСКИ ПРОМИСАО ЉУБАВ »

2 Коментара

 • Линк коментара Dusan Petrovic недеља, 14 јул 2013 12:31 Написао/ла Dusan Petrovic

  За учињену грешку, добро је расудити шта је прави разлог. Али тај разлог не треба да буде оправдање и олакшање, већ место где ћемо се ми поправити да више не чинимо исту грешку и направимо један корак напред.

 • Линк коментара Отац Милан Ристивојчевић субота, 27 април 2013 10:24 Написао/ла Отац Милан Ристивојчевић

  Одличан текст Сале

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa