Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 28 децембар 2014 20:30

ИСТИНА

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Онај који никад не промени своје мишљење воли самога себе више него истину. - Достојевски

Некад сурова и тешка, некад лепа, али ипак само једна, ма са које стране се гледа.

 

Понекад ми је тешко да се суочим са истином и одмах је прихватим, све се некако надајући да ће ми то одлагање, ни сам не знам како, помоћи. Навиру ми питања, а чини ми се одговора нигде. Волео бих да могу некако објаснити самом себи наизглед  необјашњиво и да некако докучим наизглед недокучиво, а опет  стално се враћам по истом трагу и пролазим истим местима свога ума и увек наилазим на онај исти поражавајући исход. Чини ми се да свака сламка за коју се хватам пуца и нестаје. Осећај немоћи и беса се смењују у мени, а ја полако тонем у мрачни крајолик празнине и безнађа.

И онда када остајем глув на лепе речи ближњих и кад сам слеп на све лепоте које ме окружују и кад не осећам сву љубав која ми се несебично пружа, појави се Он. У почетку сам Му прилазио опрезно, неповерљиво и са страхом изгладнелог кученцета кога су сви одбацили и отерали, а сад му један странац пружа парче хлеба не тражећи ништа за узврат. Како је време одмицало Он је све више постајао део мене. Онај мрачни крајолик обасјала је светлост и он постаде топли кутак наде и љубави. И даље ја нисам добио одговоре и даље нисам могао речима описати ни објаснити себи много тога, али више нисам ни осећао потребу да објасним, јер почео сам да верујем.

Почео сам да разумем речи вера, љубав, нада и да схватам тежину несебичности, праштања и осуђивања. О свакој од ових речи могло би се много тога рећи и исписати, а ми их тако олако изговарамо да су постале истрошене и не разликујемо их од других речи. Изгледа да је постало само важно нешто рећи да то звучи снажно а да заправо ни сам говорник не мисли то што изговара.

Схватио сам да сам дуго лутао тражећи свој живот, пут и истину, тражећи смисао, јер сам тражио на погрешном месту. Тражио сам одговоре свуда око себе, а одговор је био у мени.

Сви ми бирамо свет у којем ћемо живети и истину у коју ћемо веровати. Ја сам изабрао:„ И када би ми неко доказао да је истина изван Христа, ја бих остао са Христом а не са Истином “ – Достојевски

 

Аутор:

Стојановић Александар

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa