Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 21 септембар 2014 23:00

ЖИВОТ ЛЕПТИРА

Оцените овај чланак
(8 Гласова)
Када би нас БОГ ослободио свих препрека осакатио би нас.

Нема човека који остане равнодушан пред лепотом лептира. У једном мајушном, нежном и крхком бићу садржана је сва лепота различитости, снаге стварања, преображаја и победе нестајања. Живот лептира кратко траје, код неких само један дан.

 

У поређењу с човековим животом то је јако мало. Лептир има таман толико времена да у једном дану доживи свој сан о срећи и слободи, ужива у тренутку који му је је подарен и обави своју мисију. Човеку време за његова дела увек недостаје.

За сан о срећи и слободи мало му је и један живот, јер га непрестано мучи питање да ли је „прелетео баш све цветове“, досањао све снове, чиме је нешто скривио, зашто за доброту није довољно награђен? Живот му је толико компликован да су речи мера за опстајање, а поступци мера за постојање. Вагају се поступци, мери се тежина речи, на тас се додају неразумевање, неповерење, сумња.

Терет се гомила, а човек попушта под тешким теретом живота. И стално се пита зашто? Зашто, као лептир, не могу да уживам у дану који ми је подарен, неразмишљајући о њему као о последњем.  Зашто ме малодушност тера на сагињање, зашто моје добре намере нису довољне да будем срећан, зашто од мене стално траже још? Још сагињања, још давања, још ћутања, још трпљења, још... Зашто кад ме изневере, разочарају, одгурну грубошћу  помислим да не могу даље, изгубим снагу, наду, поклекнем у вери, постидим се?

О  молитво ојачај ме и оснажи моје мисли да кад раширим крила и полетим високо не заборавим ко ми је живот даривао и лет омогућио, без питања колико ће све ово да траје и могу ли даље! 

Аутор:

Стојановић Јасна

1 коментар

 • Линк коментара Stanka уторак, 23 септембар 2014 10:26 Написао/ла Stanka

  Od sada , kada vidim "Leptir", setiću se pouke ! Molitva i vera će nas spsaiti .

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa