Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 04 мај 2014 12:15

ВЕРНИЦИ, А НЕ ВЕРУЈУ У БОГА

Оцените овај чланак
(7 Гласова)

НЕ ВЕРОВАТИ, значи рационализовати, а не емоционализовати.

Поднаслов у својој суштини је јако дискутабилан. Уколико се узме здраво за готово могао би се разумети да само емоционализовати, значи веровати. Оно што је сигурно, да, само рационализовати јесте, одвајати се од љубави, јер вера се не да сагледати очима, опипати рукама, а камоли исказати речима (ставити је у оквире, заграде).

 

Посматрано са философске стране, из рационалистичког и емпиријског угла (ови правци су иначе својствени овој друштвеној науци као главно оруђе у сагледавању неке идеје), а који се у својим основама заснивају на томе да је искуство основни извор сазнања, реченица “Не веровати, значи рационализовати, а не емоционализовати” је сама по себи контрадикторна. Међутим, као и философија, тако и њени приступи, јесу својствени човеку. Тако да ни рационализам, ни емпиризам не доводе до спознаје љубави, ни вере, ни Бога.

 

Сада дигресија, на тему овог чланка. Роман западног писца, Нила Гејмена "Амерички богови" описује борбу између старих, одбачених, заборављених, богова и оних модерних. Заборављени су сви они некадашњи чланови нордијског, грчког, египатског пантеона, као и многих других, док са друге стране савремени су “McDonalds”, интернет, дискотеке, град, медији и тако даље. Њихова борба се одвија знатно даље од Христа, чиме оставља се утисак да писац Господа Исуса не ставља у исту раван са набројанима. Оно сто је сигурно јесте да поред хришћанске вере, све оно што се и даље води као одбачено присутно је међу верујућима и са временом развијају се и нова веровања.

 

Историјски подаци пишу да хришћанство када наступа на територијама коју су заузимали стари Словени наилази на јак отпор тадашњих паганских веровања. Црква је била принуђена да та веровања преобликује и узме под своје окриље. Поред тих народних веровања, постојала су и она која су се провлачила међу Србе-хришћане од оних верујућих народа који су их окруживали.

 

Тако су астрологија (хороскоп) и разне бајалице, данас дан остале дубоко усађене у свест једног верника.

 

Ропство под Турцима оставља нам петак, као дан празновања. Том петку се додавало име празника који је после њега наступао, па смо тако  добили : петка пред Илиндан, петка пред светог Макарија и тд.

 

Појавом социјализма, Срби су добили новог “бога”, Тита.

 

Да празан простор не остане такав, верници који нису чврсти у својој вери у Господа Исуса Христа, себе испуњавају сујеверјем.

 

И изнад свега, националисти, који верују у Светога Саву, зато сто је Србин, а не верују у Христа, зато што је Јеврејин.

 

Савремен начин живота испуњен својим благодатима, не оставља простора за духовност. То се најјасније осликава у великим метрополама у којима човек (не сваки, част изузецима), себе проглашава атеистом, будући да је вера у Бога својствена нижим, интелектуалним, слојевима друштва. Међутим, атеисти сами упадају у замку коју су поставили себи. Да би се нешто негирало, неопходно га је потврдити, тако исто и они, негирају Бога Којег су претходно потврдили, о овоме је јасно писао митрополит пергамски, Јован Зизјулас.

 

Укратко завирити и у свест једног верника. Приступивши Цркви, верујући је спреман да своју вољу потчини Вољи Божијој, кроз апостоле (оне који су послати), јер је то израз његове слободе. Међутим у својој слободи потчињавају се и обичајима које су гајили њихови преци, а који нису хришћански. Свакако да су обичаји ти који су очували веру у народу у тешким тренуцима и Богу хвала на томе! Са друге стране највише бих акценат ставио на обед који се одржава пред сам чин опела (заступљен у тамнавском крају), на којем присутни наздрављају за спокој душе упокојеном!?

 

Када све саберемо из претходног, вера у Бога код знатног броја људи, није чиста вера. Она поседује дозу сујеверја, астрологије, повремене мађије...

 

Подсетимо сами себе на прве две Божије заповести "Ја сам Господ Бог Твој; немој имати других богова осим мене", и "Не прави себи идола нити каква лика; немој им се клањати нити им служити".

 

 Милош Рафаиловић вероучитељ

1 коментар

 • Линк коментара Ruzica Nesovic понедељак, 05 мај 2014 00:58 Написао/ла Ruzica Nesovic

  MIR BOZIJI . .SLAVA BOGU JEDINOME ..HVALA VAM NA KONSTRUKTIVNOM , SAZETOM LEPOM TEKSTU. NO PESLEDNJI PASOS HVALA VAM, NA ISTINI, PODSETISTE NAS NA SUSTINSKU MUDROST BOZIJU I NJEGOVE ,UVEK, JEDNOSTAVNE PORUKE SVAKOM COVEKU . .BRACO I SESTRE GDE GOD DA STE U SVETOM BOZIJEM HRAMU U TOPLOM DOMU , NA KISI SAMI, IL GLADNI U STRAHU ISKRENO SAD BOGA MOLITE SLAVIMO BOGA OCA NASEG JEDINOGA .... ...... SVAKA DUSA SLAVI BOGA , OCA SVOG PO 100 X NA DAN .... OSVESTIMO MOLITVU . OSVESTIMO LJUBAV BOZIJU U NAMA , ZAPRAVO, MOLIMO SE JEDNI ZA DRUGE ZA BOZIJI BLAGOSLOV ZA SVAKI UZDAH , IZDAH .. VAPIMO ZA RADOST BOGU DA CINIMO , SVESNI DA NISTA BEZ SV, DUHA I BOZIJE POMOCI NIKO NISTA UCINIO NIJE A SA BOGOM , PO NJEGOVIM PROMISLIMA CESTIT COVEK S V E MOZE MA GDE ZIVIO
  DOSAO JE CAS DA SE MOLIMO MOLITVOM ZA CRKVE ISTINSKE NASE U SRCU I DUSI NASOJ . VEEEELIKO HVALA SVIM VERNIM DUSAMA KOJI U BOZIJIM HRAMOVIMA PO VAS DAN SE MOLE I ZA NAS GRESNE NEDOSTOJNE AL, DRAGI NASI I MI SE ZA VAS MOLIMO ZA CRKVE MILE U GRUDIMA VASE I NASE
  VOLIMMMMMM VAS VOLIMMMMMMMMMMMMMM I BESKRAJNO VAM HVALA DRAGI MOJI ... BRACO I SESTRICE MA GDE DA STE ALELUJA , ALELUJA ALELUJA ALILUJA ALILUJA, ALELUJA ALELUJA.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa