Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 23 март 2014 22:50

БУДИМО ЉУДИ

Оцените овај чланак
(21 Гласова)
Нама је боље да нестанемо као људи, него да опстанемо, биолошки да преживимо као злочинци и нељуди. Патријарх Српски Павле

Ужурбан начин живота пун обавеза и увек са истим речима које одзвањају у нашој глави „морам да урадим још ово, морам да стигнем још оно... „. У тој журби потпуно неприметно стигне крај дана и време да се спремимо за наредни.

 

Тако живимо и радимо у илузији да има времена и да ћемо све постићи док списак обавеза постаје све већи, а мимо нас пролази живот. Све оне ситнице које живот значе не стигну да нас дотакну. Сматрамо их мање битним не схватајући да је сваки тренутак непоновљив и јединствен и да нам се неке прилике само једном у животу пруже. И док се окренеш деца су порасла, неки драги људи  више нису са нама, а ти си пропустио све те заједничке тренутке који би ти оплеменили срце и надахнули душу.

Срце је мало отврдло, умор нас савладао, коса оседела, а терет живота постао све већи и тежи. Све спорије и теже реагујемо на неправду, постајемо имуни на туђе сузе, глуви на туђе вапаје, равнодушни на зла која се чине око нас. Полако нам срце постаје камен, а само онда кад нас нешто заболи сетимо се туђих суза на које смо били имуни. Тек тада кад  ми завапимо сетимо се туђих вапаја на које смо били глуви и тек онда када нама учине зло сетимо се да смо на многа зла које су другима чинили, били равнодушни. Мало је то!  

Не дозволимо да због обавеза заборавимо и не примећујемо живот око себе. Неки људи чекају да с њима поделимо осмех, сузе, срећу и тугу. Само кад научимо да делимо себе бићемо цели. Време је драгоцен дар и за сваки проживљени тренутак дугујемо захвалност Богу. Узалудно га трошити и пуштати да пролази мимо нас је незахвалност за поклон који нам је дат. Морамо научити да време вреднујемо на другачији начин, јер никад не знамо колико га имамо. Обавезе морамо извршавати, али наша прва и једина обавеза изнад свих других је да будемо људи. Ако ту обавезу испунимо испунићемо наше животе љубављу, праштањем, топлином и радошћу и све ће добити прави смисао.

Аутор:

Стојановић Александар и Јасна

Више из ове категорије « САДАШЊОСТ ЗВЕР У НАМА »

1 коментар

 • Линк коментара Предраг Кузмановић недеља, 20 април 2014 19:24 Написао/ла Предраг Кузмановић

  Јасна и Александре! Ганули сте ме до суза. Свака вам је на месту.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa