Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 09 март 2014 19:00

МИЛОСРЂЕ

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Кад би сунце Божје грејало и киша росила само оне које нико не сматра својим непријатељем, заиста тешко да би који зрак сунчев уопште сишао на земљу и која кап кише пала у прашину земну - Владика Николај

Дубоко укорењена у души сваког човека је жеља да буде вољен. Нико не жели да му други чине зло, да се суочава с неразумевањем, лошим критикама, лошим мишљењем о себи. Сви траже разумевање, очекују пажњу, саосећање у болу, радости, невољи и срећи. Између наклоности других и непријатељства танка је линија. Ништа не долази само од себе, а увек је у оку оног ко посматра да процени колико људи чине да заслуже наклоност других, а колико да сами себи створе непријатеље.

 

Ако желите да вам људи не буду непријатељи, не будите ни ви непријатељи људима. Лако је бити добар и волети оне који вас воле. Разумети и волети непријатеље много је теже. Чинити добро сваком човеку без разлике да ли вас он воли или не, није лако. Људи пре бирају да не чине ништа или хране душу мржњом него да покушају да  савладају себе, своју сујету, гордост и покушају бар на тренутак да мисле главом свог непријатеља. Кад покушате да схватите шта је узрок његовог лошег става, шта га је довело у ситуацију да вас сматра непријатељем, кад покушате да разумете разлоге, можда ћете успети да победите и сопствену озлојеђеност неправдом која вам се наноси лошим ставом према вама. Јер, не врти се све само око вас и није свет створен по вашој мери и ради вас самих. Сви имамо лоше и тешке тренутке. Сви се боримо с неразумевањем, различити смо и уникатни, али сви смо Божија деца и морамо да научимо да живимо једни поред других, да делимо и дарујемо доброту. Морамо да научимо да чинимо добро свакоме без разлике да ли нас он воли или не. Морамо да одложимо камење, одбацимо завист, наоружамо се разумевањем и научимо праштању. Несебично, необавезујуће, тихо и милосрдно морамо научити да делимо с другима не надајући се ничему, јер само тако од другог човека нећемо направити дужника. Својим молитвама, мислима, делима и речима треба се понашати тако и трудити  да ви не постанете неком непријатељ.

Очекивати награду од људи тако је људски и тако небитно. Ако дође признање од људи, лепо је, а ако не, ма и шта би с њим, сем да нахраните сујету? Не мора вам нико одати признање, па чак ни знати да сте учинили добро дело, довољно је да се ви осећате добро и да  ваша душа  осећа мир. Има ко о наградама води рачуна и ко никог не заборавља. Не чекајте милосрђе других да би истим узвратили, већ будите ви тај који чини први корак, јер ћете само тако упознати и Божје и људско милосрђе.

Аутор:

Јасна Стојановић

 

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa