Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 23 фебруар 2014 18:10

РОДИТЕЉСТВО - ЉУБАВ, БРИГА, ...

Оцените овај чланак
(4 Гласова)
Не треба деци стално нешто да доказујемо. Треба само да им пружимо добар пример. (Старац Порфирије)

Тихо и ненаметљиво волети људе око себе велико је умеће. Кад тад љубав зна да прерасте у опсесивну бригу за бића које волимо. Страх надвлада разум, а у времену у којем ми живимо суочени смо  с мноштвом разлога који тај страх хране. Страхујемо од искушења која се немилице нуде, намећу и роваре нам по души. Страхујемо, нарочито за младе, још довољно незреле душе да ће их самлети живот, одвести путем странпутице, порочности и несигурности.

 

 За родитеље, нарочито, свакодневна је брига како извести дете на исправан пут кад га на сваком кораку чекају аждаје спремне да из њих исисају лепоту и снагу младости. Као родитељи најсрећнији би били да своју децу пригрлимо и вечно држимо у наручју као док су били бебе. Тада нам се чинило да све зависи од нас. И то да ли су сити, пресвучени, ушушкани, скривени од невоља било које врсте давало нам је привид апсолутне моћи над њиховим животима. А онда је дошао неминован тренутак у којем они одрастајући желе свој мир, своју слободу, свој избор, па макар он био и погрешан, упорно говорећи да могу, морају сами, да ће своје грешке сами плаћати, а последице сами сносити. Пут на којем се постаје зрео човек је дуг, кривудав и поприлично нераван. Из угла родитеља то изгледа овако: ја ћу ићи испред и сваку кривину ћу исправити, сваку неравнину поравнати, а дужину ћу скратити максимално, само да теби, мом детету буде лакше, безбедније, сигурније. Из угла детета, пак,  то изгледа мало друкчије: пусти ме да корачам ма колко то трајало и да од умора посрћем, падам преко неравнина и хватам све кривине. Родитељ гледа и пита се да л' ће његово мило дете успети, стрепи и прибојава се сваког пада и страхује да ли ће дете успети да се подигне, усправи и врати се на прави пут. Да му прича давно је престао, да га воли и страхује никада не може и престати неће.

Али док постојимо учимо, боримо се и покушавамо, а Господ нам сам каже: „Нисам дошао да спасем праведнике, него грешнике“. И управо, Господ увек то чини. Он нас увек позива на покајање, на спасење и увек тако да то никад не намеће, него да само то предложи.  Господ дотакне наше срце својом неизмерном љубављу, а онда нам ненаметнуто остави слободу избора. Кад се та велика љубав доживи као слобода и  као покрет сопствене душе и сопствени избор онда човек постаје учесник у сопственом спасењу.

Колико год било тешко, треба победити сопствену потребу за контролом свега и свакога и пустити да и дете само учини нешто за себе и своје спасење. Као што ни  отац у Св. Писму није ишао за својим блудним сином и говорио му: „Што ти трошиш, што си ти такав, што си овакав“, није то чинио, него је само волео свог сина  и та његова љубав је сина и спасла, тако и ми као родитељи морамо држати раширене руке и отворено срце да у њега увек пригрлимо сопствено дете и само неизмерном љубављу учинимо га довољно јаким да кад тад увиди и пожели као блуди син да изговори: “Вратићу се оцу своме“.

Аутор текста:

Стојановић Јасна

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa