Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 09 фебруар 2014 19:10

ЗВЕР У НАМА

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Не дај се злу надвладати, него надвладај зло добрим. - Апостол Павле, Посланица Римљанима (12, 21.).

Онда када сумњамо, не послушамо, оглушимо се о духовне принципе падамо као људи. Корен човековог зла било је неповерење у Божју забрану да не једе с Дрвета познања. Први грех произвео је прекид односа поверења и љубави, учинио је човека рањивим, слабим, подложним искушењима и невољним да им се одупре.

 

Постали смо носиоци Првог греха с теретом да исти исправимо, да постанемо бољи, праведнији, искренији, поштенији. Али добро у нама мора да се негује, храни, расте да би било у могућности да победи звер која чучи у сваком од нас и чека, стрпљиво и мирно чека наш тренутак слабости да нас стави на испит човечности.

 У сваком од нас траје борба две природе, оне људске и зверске. Колико смо једно, а колико оно друго зависи од нас самих и искључиво од нас.То колико успемо да обуздамо своју зверску страну одређује нас као човека. Љубав, праштање, доброта наспрам мржње, осветољубивости, беса, насиља. Зар би требало бити дилеме? Кад би све било тако јасно и очигледно. Али звер се често прикрада и подмукло у наша срца усађује све оно што нас удаљава од наше људске природе. Уступак по уступак и ми полако постајемо плен, а да тога нисмо ни свесни.

Време пролази, а наши порази се гомилају. Од наизглед малих уступака нашим нагонима створи се река уступака. Више се и сами не можемо препознати, и пред самим собом и сопственом савешћу налазимо разна оправдања и изговоре. То из нас говори онај који жели компромисе са злом, али са злом нема компромиса јер је то сигуран пут у пораз наше људске природе. Сваки пут кад помислимо да учинимо мали уступак звери у нама, треба размислити и колико ће се то још пута десити, јер би од зрна песка могла настати стена коју наша душа не може носити.

„Љуби ближњег свог као самог себе“ или повређујући друге, повређујемо себе. Спаситељ је учинио наше спасење јако лаким. Када све у нама поклекне и почне да нестаје сетите се да је покајање лек који душу лечи и сетите се разбојника на крсту и његовог вапаја: „Помени ме Господе када дођеш у Царство своје“.

Аутор:

Стојановић Александар и Јасна

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa