Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 26 јануар 2014 13:00

САДАШЊОСТ

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Свак је рођен да по једном умре, част и брука живе довијека. - Петар II Петровић Његош

Носталгија означава бол или чежњу за нечим што више не постоји. У времену у којем ми живимо, носталгија постаје све више присутна. Разлог може бити губитак сигурности с којим смо све више суочени. Идеализује се прошло време, јер ово садашње доноси тешкоће с којима не знамо како да се изборимо.

 

Чини нам се да смо се некад много више волели, разумели, поштовали. Имали смо времена за разговор, утеху, саосећали смо и помагали се међусобно. Данас, само нас тешке ситуације сете на то да смо људи. Само велика несрећа изазове у нама потребу да хуманост подигнемо на виши ниво и помогнемо другима, а себе учинимо бољим. Често се запитам да ли смо ми овакви какви смо због других, због поплаве кича, себичности и површности која нам се немилице сервира, а ми је као сунђер упијамо? Склони смо да мислимо како на нас други немају утицаја, како смо самосвесни господари своје главе, али  олако пристајемо да будемо робови свега онога што нам се као друштвено прихватљиво нуди. Ретко се запитамо да ли је то израз наше воље, наших схватања, васпитања и морала или идемо линијом мањег отпора и не желимо да се трошимо на оно што не можемо променити. Мудрост јесте разликовати ствари на које можемо утицати, а на које не, али одговорност је не прихватати лоше понашање као нормално. Желимо да нам деца одрасту у здраве и сретне људе. Како да остану здрави и буду сретни ако живе у окружењу у којем се нормалним сматра опијање и остајање до јутарњих часова у задимљеним кафићима? Како да буду одговорни и вредни људи, ако се приоритет не даје знању, раду и памети, већ се форсирају начини за олако стицање новца који је данас мерило свега?  Успешан си само ако имаш довољно новца да не зависиш ни од кога. Немамо  вере ни у шта. Мислимо да смо недодирљиви за бол, нерањиви за несрећу. Само нас трагедије натерају на преиспитивање.

Знамо ми добро шта ваља, а шта не ваља, шта је исправно, а шта не. Само нас је изгледа срамота туђе срамоте да на то реагујемо, срамота нас је од ових бучних, гласних, моћних што све знају и мисле да је њихово да нам говоре како да живимо, радимо и чему децу да учимо. Пристојност нам не дозвољава да будемо гласни, али пристојност нам не сме дозволити ни да пристанемо да такви буду узор нашој деци, да такви диктирају систем вредности и уче нас како смо ми неуспешни, неостварени и неспособни, јер нисмо знали да искористимо сва дозвољена и недозвољена средства и постанемо као они.

Прошлост је прошлост и колико год она лепа и безбрижна изгледала нема места носталгији. Живимо овај живот овде и сада. Сами себи га отежавамо и чинимо несретним. Не боли осмех, не боли поздрав, неће нас заболети ни ако старијем уступимо место у реду, нити ако саслушамо оног ко тражи помоћ. Заболеће Вас сигурно немар, неразумевање, одбијање и некултура. Заболеће Вас сигурно неправда и лаж, бахатост и надменост. Зашто онда не покушамо бар осмехом да разоружамо нечији безобразлук? Пристојност се учи, па покушајмо бар своју децу да научимо да пожелети неком добар дан не кошта ништа, а вреди много више од нечијег положаја, моћи и надмености.

 

Аутор :

Стојановић Јасна

3 Коментара

 • Линк коментара Александар Стојановић недеља, 26 јануар 2014 18:43 Написао/ла Александар Стојановић

  Поштовани, наравно да носталгија има везе и са животним добом у којем је аутор овог текста, али ако пажљивије прочитате схватићете да је поента текста да треба живети садашњост, каква год да је она, на најбољи могући начин, такав да се никад не постидите због свог избора (прочитајте цитат испод слике). Иначе носталгија може да се односи и на лепоту неког уметничког или књижевног дела, грађевине, а не само на прошло време...то не вређа и не умањује лепоту и вредност коју Ваша младост сама по себи носи. У сваком случају, хвала на посвећеном времену и пажњи драги Херцеговче. С поштовањем!

 • Линк коментара Херцеговац недеља, 26 јануар 2014 18:18 Написао/ла Херцеговац

  ''У времену у којем ми живимо, носталгија постаје све више присутна.''
  -Мислим да сте се погресно изразили, носталгија није све више присутна, у времену у којем ми живимо. Мислили сте на ваше животно доба у којем се налазите, тј. да је у вашем добу носталгија све присутнија.
  Млади још немају за чим да буду носталгични, јер су млади. Када остаре и они ће бити у истој ситуацији.
  Најлепсе време за сваку јединку је оно у којем она живи, не може нама бити исправно све оно сто ви мислите и обратно.
  Хвала

 • Линк коментара Ruzica Nesovic недеља, 26 јануар 2014 16:32 Написао/ла Ruzica Nesovic

  BLAGO ONOM KO S OSNEHOM SE BUDI I DARUJE GA DO NOC,I TAJ CE S OSMEHOM I ZASPATI A JUTRO U RADOSTI DOCEKATI TE OPT IMA STA PODARITI . MIR BOZIJI . LJUBAV JESTE BOG , BOG LJUBAV KOLIKO LJUBAVI TOLIKO SNAGE BOZJJE U NAMA . ...... ZDRAVA PORODICA JE MATICA , JEZGRO DRZAVE COVECANSTVA . .... MORAMO MNOOOOOGO PORADITI NA SEBI DA BI IMALI STO LEPO ,PAMETNO PRENETI DECI I TEK TADA S PRAVOM OD NJIH OCEIVATI I NJIHOVO BUDJENJE , UZDIZANJE DUHOVNO IL RADNE USPEHE NIZATI SA NJIMA .MIR BOZIJI RADOST U SRCU I DUSI MILINA U MISLIMA I TELU BOZE DAJ, SVIMA KOJI STREME KA TEBI , OCE NAS JEDINI. . VOLIM VAS DUSE MOJE HRABRE , SMELE , IZDRZLJIVE , POGNUTE , OSRAMOCEME , GRESNE AL, USTAJU I LJUBAVI VERMO SLUZE AMIN

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa