Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 17 новембар 2013 22:25

ЦРКВА И ИНТЕРНЕТ

Оцените овај чланак
(2 Гласова)
Зло и није тако јако, колико добро неће да се брани – Владика Николај Велимировић

Ново, савремено време наметнуло је доминацију рачунара, интернета, друштвених мрежа и мобилних комуникација. Донело је у наш живот брз начин живота, стрес и трку за новцем.  У том и таквом времену има ли места за људскост, достојанство, љубав, моралне вредности, духовност? Имамо ли право да се боримо за те и такве вредности?

 

Тешко је прихватити да је зло однело победу над добрим, мржња над љубављу, похлепност над скромношћу, суровост над милосрђем, а да смо ми само  неми посматрачи који се предају без покушаја да се стави до знања да има и  нас којима је стало да  основне људске врлине буду оне које ће красити наше животе и нашу децу.

Треба ли по ко зна који пут прихватити став мањине и препустити им да изграде мишљење нашој деци без да им ми  пружимо прилику да прочитају или виде да постоји и нешто друго сем борбе за новац на суров и себичан начин? Имамо ли право  повући се пред агресивним приступом мањине само зато што они користе рачунаре, интернет, друштвене мреже и сва достигнућа новог времена, а ми треба да будемо ограничени традицијом и да у истом том времену покушамо да допремо до наше деце искључиво на начин како се то радило пре неколико векова? У таквим околностима наше мишљење се не би чуло далеко и став који гајимо био би тек по нека изолована оаза у пустињи суровости.

Изношење  Православних ставова и вредности писањем на интернету и по друштвеним мрежама  представља само начин да се чује глас и оног дела наше личности која је жедна духовности. Текстови и поуке објављене на овај начин не обавезују никог ни да их чита нити да усваја тај начин размишљања, али можда има и оних којима такви садржаји нису на дохват руке и овакав приступ им пружа могућност да прошире своје видике, навешће их на размишљање, упознаће их и приближити им нашу  веру.

Зло и није тако јако, колико добро неће да се брани – Владика Николај Велимировић

Аутор: 

Стојановић Александар

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa