Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 03 новембар 2013 14:15

ПРАВДА

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Господе, упути ме на стазу правде

У разговору са оцем један младић, тражећи одговоре на наизглед лака питања, упита оца шта је то правда? Отац погледа у сина, свестан да је тежина нанете му неправде узрок оваквог питања.

 

„ Сине, живот је саткан од бројних неправди које људи чине према теби али и оних које ти чиниш према другима, иако тога и ниси свестан.“ Отац мало застаде па настави: „ Човек није у стању да сагледа и прошлост и будућност, па да у том светлу измери праведност  својих и туђих поступака. Лако нам је да осетимо неправду на својој кожи, док снагу неправде која погађа друге, готово да и не примећујемо. Правда сине, обично не долази онда када ми то очекујемо, а понекад долази и онда кад смо престали да јој се надамо.“

Бунт и неискуство младости не оставише младића равнодушним. Незадовољан оваквим одговором он повика: „ Не слажем се с тобом!  Мора да постоји начин да ја ту неправду одмах исправим. Ако сам у праву, хоћу то да  докажем. Тешко ми је да се са тим тек тако помирим .“

Отац са разумевањем погледа у сина и одговори му: „ Твоје је сине мој, да се трудиш да никоме не учиниш некакву неправду. Твоје је и да се трудиш да докажеш да си у праву, али право и правда, сине мој, на жалост не иду увек заједно. Ти ћеш дати све од себе у покушају да објасниш и докажеш, али законе је писао човек и он по њима суди и пресуђује. Исти тај човек који ти суди, подложан је грешкама, самовољи, неспремности да ти помогне, разуме, поверује. Он је, сине мој, само човек. Господ је тај који ће у својој милости дати крајни суд, непогрешив, реалан и праведан. Не брини, него буди јак да прихватиш и добро и лоше, и правду и неправду и из свега изађеш као добар човек. Научи се стрпљењу, чекању и веруј да за све у животу постоји разлог. Иако ти тренутно изгледа да си поражен, повређен, да ти је учињена неправда, да те људи олако осуђују и причају о теби ружно, погледај у своју душу и ту ћеш наћи одговоре. Ако ти је сан миран, срце спокојно, ако због тебе нико није заплакао, буди без бриге. Људи причају, шта ће друго. Господ одлучује, то је једино битно! Имај на  уму да се не завршава све на овом свету. “

 

Аутор :

Стојановић Александар и Јасна

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

  • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

    Прошетајте са нама кроз Храм

 

  • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

    Храм из ваздуха

 

  • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

    Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa