Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 06 октобар 2013 12:00

ТУЂИНА

Оцените овај чланак
(5 Гласова)
Држи веру пошто – пото. И чекај док љубав из вере не никне. Изгубиш ли љубав, изгубио си много, изгубиш ли веру изгубио си све. - Владика Николај Велимировић

Даљина. Поглед упрт у мноштво лица која некуд журе у нади да ће бар једно бити познато. Отуђеност. Поглед упрт у сећање на топло огњиште породичне куће, мајку која меси хлеб, оца који се пред иконом моли, браћу и сестре који се тихо кикоћу, срећни и задовољни онако како  то само деца могу бити. Мирис врућег хлеба, дуње на орману, мирис домовине.

 

У далеком свету, у тишини својих мисли, у потрази за срећом скривеном у ситницама сећања, са сетом у очима и неком необјашњивом, стално присутном празнином у срцу, рационално покушавајући да објасне себи да је дом тамо где склапаш мозаик садашњих тренутака, а не прошлих,  живе они који су у потрази за својом срећном звездом напустили своју родну груду.

Натерао их је живот или су једноставно сами пристали на то, спремни да се ухвате у коштац са својом будућношћу, у нади да је срећа тамо далеко већа него овде. И свако на свој начин успели су у томе да остваре своје снове. Радили су поштено и зарадили. Попримили неке нове особине, стекли неке нове навике, познанства, научили да поштују туђе обичаје, празнике и правила понашања. Понекад, у дубини душе, осете да су почели да размишљају на језику који није матерњи, да  све теже у сећање могу да дозову воћњак иза куће, звук откоса који пада пред очевим вештим покретима косом, лавеж пса и пријатни укус топлог млека.

Туђина је то, па ма како богата, уређена и лепа била. Зато у углу ока заблиста суза, а срце затрепери на сусрет са родбином, звук познатог језика и прве тактове песме родног краја. Зато се душа испуни милином кад уз звона с Православне Цркве започнеш молитву испред иконе своје крсне славе, запалиш свећу и угостиш све те странце на дан који само ти разумеш и знаш колико ти значи. И будеш захвалан што си ипак стекао нове пријатеље, јер су они из поштовања према теби, твом труду и раду, научили да испоштују и твоју веру, твоју славу, земљу из које си дошао и  народ који представљаш.

Будеш захвалан што ти је кћер одлучила да је за њу једино прихватљиво венчање, венчање у Православном храму, што ти је супруга, иако странкиња, научила језик твојих предака и венчала се баш у твојој цркви, што ти се син љуби искључиво три пута и никако друкчије. Схватиш да си успео и као отац и као супруг и захвалан си Богу на тој благодати. Шта ти треба више…сем да понекад чујеш жубор воде из потока, цвркут птица из оближње шуме, осетиш росу док бос трчиш кроз ливаду и укус тек убране јабуке. 

Аутор текста:

Стојановић Јасна

1 коментар

 • Линк коментара slavisa понедељак, 07 октобар 2013 17:08 Написао/ла slavisa

  ovde sam se naucio samo jedne stvari,nista nije ovde kao kod kuce,ni slave ni bozici,ni uskrsi,ni ljudi ni nasi ni tuzici svi su lazni i samo dozu samo da bi se segacili sa tvojom svetinjom i verom sve je krivo i neistinito puno lazi ilaznih osmeha prosto uzas,dali su to nas narod ili njihov doze ti isto ili su previse pobozni ili bezbozni jedno od ta dva zla nose umislili da su pametni pa uce sve redom veri i kako bi to trebalo biti,mnoge knjige iscitali naucili se,a nasi prci imase zivu veru HRISTOVU nosisee ih u srcima svojim do groba bolje nego bilo koji od njih knjizevnika,toliko o tuzini.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa