Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 22 септембар 2013 12:00

ЗРЕЛОСТ

Оцените овај чланак
(8 Гласова)
Нека свако настави да се за своје мишљење бори, али на начин који доликује озбиљним, одговорним људима; своје упорности да преиспитујете разборито и да вам истина буде гласнија од истицања кривице само у другима - Патријарх Павле

Кад прођу године безбрижности и наступе дани великих одлука и животних турбуленција, почиње преиспитивање о томе где смо то и шта смо? Жал за пређашњим појача се недостатком времена које је пред нама. Чини се да смо много тога пропустили, прескочили, испустили, све с надом да има времена и да наше време тек долази.

 

Све у таквој нади живећи, одједном нам на врата закуца старост и најави свој скори долазак. Схватајући да нам време измиче, паника почиње да мути здрав разум и наступи оно што модерно данас зову „криза средњих година“. Тај чудовишни начин да се свему што нам се у животу дешава да име, попут најидеалније дијагнозе којом се наше слабости, страхови и проблеми оправдавају и подведу под опште, уобичајено и допуштено, заживео је и добио своје место и у нашој савести. Тако се неваспитање,  бахатост, некултура оправдавају правом на слободу личности, јавног и гласног изношења свог мишљења, исказивање емоција, а све с циљем да се буде у тренду, прихвати све што је модерно, без разлике да ли је морално или не.

 „То се дешава свима, нормална је појава, сви то раде, ми сми само људи, слаби и склони грешкама, жив човек греши“, само су неке од речи којима покушавамо да олакшамо своју савест због чудних поступака којима смо склони, а све изазвано страхом да неки нови клинци долазе да заузму своје место у свету који нас окружује и да је наше време прошло. Заборавља се на достојанство које би, као припадници врсте с разумом, требало да поседујемо, заборавља се на то шта је исправно, а шта не, шта је часно и поштено, а шта не. Сви би још мало да „проживе“, па чак и по цену да испадну смешни.  Заборавља се на то да свако време има своју драж и да се живи садашњи тренутак, јер прошлост је прошлост, а будућност нам нико није обећао.

У таквом лутању, беспомоћни, слаби човек заборавља да има породицу, пријатеље, кумове кojи дају смисао животу, и чије постојање подразумева љубав, задовољство, одговорност, срећу. Заборавља да кроз будућност наше деце живимо и ми, да се кроз њихове успехе, падове, изборе огледају наши избори и одлуке. Пред нама увек стоји мноштво путева. Изабрати прави није лако, али ако само мало загребете по својој души увек ћете знати да је једино одлука која гарантује миран сан исправна одлука.

Она је по мери ваше савести, бића, по мери правде Божије, људског достојанства и душе.

Аутор:

Стојановић Јасна

1 коментар

 • Линк коментара Milan недеља, 17 новембар 2013 23:01 Написао/ла Milan

  Одличана порука и права мера величине текста

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa