Пут у средиште душе

Пут у средиште душе Не бранимо се од туђег зла, злом у себи.
Чувајмо се од нељуди, али се још више чувајмо да ми не постанемо нељуди.

( Патријарх српски г. Павле )

ПУТ У СРЕДИШТЕ ДУШЕ је рубрика којом покушавамо да допремо до свих оних који преиспитују своје поступке у покушају да буду бољи људи.

Трудићемо се да причама и размишљањима из живота, у савременим условима, дамо подршку многима који мисле да су усамљени, који не виде сврху, да нешто недостаје, ... а све у настојањима да вратимо значај духовног развоја сваког људског бића.

Покушаћемо, да кроз разна лична искуства, дилеме и виђења пробудимо успаване делове наше душе, оне делове које смо неправедно запоставили, а који су нам преко потребни да не би попустили пред обиљем искушења којима смо свакодневно изложени.

недеља, 25 август 2013 12:00

ПУТОКАЗ

Оцените овај чланак
(3 Гласова)
Бог нас је створио људима и тражи од нас да то и будемо. Нема таквих времена у којима то не би могли бити и не би били дужни да то будемо. ( Патријарх Павле )

Постоје дани кад безвољност обузме те целог. Мисли остану тешке, живот изгледа узалудан, труд неисплатив. Топла реч и благ поглед добију конотацију луксуза. Сав твој пређашњи живот делује помало смешан и ништаван, непроживљен и испразан. Озбиљно су пољуљане све вредности у које си веровао и којима си тежио.

 

Скромност, коју си цео живот сматрао својом врлином, одједном у овом, новом, модерном добу добије одлику глупости. И ти се питаш чему су те то родитељи учили и како су те погрешно васпитавали говорећи ти да треба да будеш скроман, поштен, вредан, саосећајан, да треба да помажеш другима, да због тебе нико не сме заплакати или се осетити ништаван, мање вредан и потцењен.

И питаш се чему ти сам учиш своју децу ако им кажеш да се сваки труд исплати, да се људи цене по лепоти душе и по лепоти дела, да је важно разумети друге, да је богатство знати саслушати друге, а уметност поделити и радост и тугу, да се успех мери знањем, а срећа бројем оних за које можеш рећи их волиш и да тебе воле. Да ли их на тај начин онеспособљаваш за живот у којем ајкуле пливају и на сувом тражећи плен, хранећи се слабостима, емоцијама и добротом других ?

Може ли добар човек себи да допусти луксуз да одгоји емотивно бескрупулозно дете, не би ли га на тај начин укалупио и уклопио у савремене токове у којима само такви пливају и узводно и низводно, не запињући  о камење, грање и вирове живота ?

А може ли човек уопште бити спреман на то да нам живот формирају испразне звезде политичког и естрадног миљеа, са  највећим достигнућем у жаргонском препуцавању по новинским чланцима, са интервјуима у којима је успех свака реченица дужа од просте, а главна тема ко је кога више наружио, ко се више напио, пара потрошио или се безобразније, гласније и јасније бахатио, смејући се и гадећи на све оно што је смерно, културно и поштено ?

Често се питам какав смо ми то узор сопственој деци, ако је површност једино што је њима доступно ? Они свет посматрају кроз количину новца која има је на располагању за свакодневно испијање кафа  по кафићима, за вечерње изласке у град уз обавезно напијање, кола које возе, могућност да летују и уживају не радећи ништа по цео дан, јер такав им се живот сервира кроз риалити програме и натписе о животу познатих. Колико су таквој деци битни тата и мама, сем у мери да им обезбеде новац за лагодан живот ? Улога васпитача се драстично мења и поприма робовски карактер. Задовољити жеље гонича није лако. Размаженост не посустаје пред љубављу, само је користи, злоупотребљава и искориштава. Мучни роб се пита где је то погрешио у  намери да свом детету обезбеди бољи живот дајући му све оно што сам није могао имати као дете, не схватајући да се у самом питању одговор сакрио.

Ако смо већ упућени једни на друге, то не значи да треба да бирамо само лакше опције и идемо линијом мањег отпора. Јесте лакше препустити све гомили и њиховим правилима, али треба ли нам таква будућност и чему све то води ако престанемо да будемо људи ? И сад, шта нам остаје на крају сем да покушамо да се боримо бар својом вером, љубављу, схватањем живота, вредновањем врлина, па и строгошћу, шта нам дакле остаје, сем борба и нада ? Наравно да је то тешка борба усамљених појединаца за смисленији живот наше деце, али, имамо ли избора ?

Аутор текста :

Стојановић Јасна

2 Коментара

 • Линк коментара Рада Бељић Радојичић четвртак, 29 август 2013 11:39 Написао/ла Рада Бељић Радојичић

  Дакле, само уз љубав Божју и сопствену жељу за учењем и надоградњом личности своје, можемо и своју децу извести на прави пут. Пут ИСТИНЕ, као једини пут. Не треба посустати ни одустати. Верујем да се тако на најбољи начин и деца усмеравају.

 • Линк коментара Душан Петровић недеља, 25 август 2013 09:33 Написао/ла Душан Петровић

  Љубав, вера и нада су наш ПУТОКАЗ у свим временима - а суштинска срећа је у СМИРЕЊУ а не у овоземаљским благима. Многи који изгледају срећни су у дубини своје душе далеко од среће јер су далеко од суштине, и ко зна кроз шта све пролазе да би привремено имали неки делић овоземаљског блага. И оно што нас чини срећним краткорочно, дугорочно нас често оптерећује и заробљава. Због тога, не тражите срећу тамо где је нема дугорочно, јер цео наш живот на земљи је кап у мору вечности. Слава Богу на свему.

Остави коментар

Проверите да ли сте унели све потребне информације где је назначено (*). HTML код није дозвољен.

 

Webcam Live

 • Прошетајте са нама и упознајте једну од најлеших цркви у Србији! Можете видети предиван амбијент порте у којем је смештен, фрескописање руских уметника, музеј и читаоницу, Цркву Светог Макарија Великога и Крстионицу Пресвете Богородице Тројеручице!

  Прошетајте са нама кроз Храм

 

 • Погледајте видео снимљен из ваздуха и упознајте унутрашњост  и спољашњост нашег Храм Христа Спаситеља из предивне перспективе. Видео је снимљен специјалном опремом и пружа Вам јединствен  доживљај и  нестварне  призоре !

  Храм из ваздуха

 

 • Ми смо ту да саслушамо сваки Bаш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити или размотрити Ваш предлог и сугестију.

  Питајте духовника

 

Издвајамо из галерије:

Погледајте комплетну галерију слика Храма Христа Спаситеља Галеријa